W sobotę – 28 września nasz zespół uczniowski w składzie: Emilia Majocha (IV TŻG), Jakub Bołoz (III TŻG), Julia Chryczyk (IV TL), Sylwia Kuchta (IIITL) wraz z opiekunem Beatą Dobrowolską uczestniczyli w XII Święcie Rydza w Wysowej – Zdroju. Tegoroczna edycja święta nosiła tytuł „Las w kuchni, kuchnia w lesie” i wymagała od uczniów z technikum gastronomicznego zaprezentowania gościom pokazu kulinarnego pt. „Zdrowa, bo z lasu, potrawa jednogarnkowa”.
Potrawa musiała nawiązywać do tytułu święta i bazować na produktach pochodzących z lasu (grzyby, zioła, owoce leśne, dziczyzna i in.).
W drugiej części spotkania Janusz Myjak, szef kuchni Restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy – Zdroju, zaprosił uczniów do wspólnego gotowania, podczas którego przygotował przepyszny deser, przystawkę oraz danie główne, oczywiście z wykorzystaniem leśnych darów.
Tegorocznym partnerem, organizatorem były Lasy Państwowe, które przygotowały moc atrakcji m.in. warsztaty, prelekcje, dlatego na święcie nie mogło zabraknąć również uczniów z technikum leśnego, którzy trzymali kciuki, kibicując Emilii i Jakubowi w gotowaniu.