Zdobywanie umiejętności metodami zdalnymi jest też możliwe i skuteczne. Nauczyciele przedmiotów gastronomicznych wypracowali wiele metod pracy z młodzieżą za pośrednictwem różnych platform.Jedną z nich jest dokładne instruowanie uczniów, jak wykonać potrawę zgodną z tematyką lekcji. Oprócz słowa uczniom pomagają zdjęcia poszczególnych etapów pracy, którą nauczyciele wykonują w domu, uwieczniając poszczególne etapy na aparacie (także komórce) .
Uczniowie wykazują ogromną kreatywność w tej dziedzinie, opracowując nawet własne autorskie przepisy, a efekty przesyłają w formie fotorelacji. Jako nauczyciele praktycy mamy nadzieję na stworzenie dokumentacji z tymi właśnie zdjęciami na pamiątkę tego trudnego dla nas wszystkich okresu, który mimo wszystko, a może nawet dlatego rozbudza w nas niezwykłą inwencję i kulinarną wyobraźnię.
A oto jedna z lekcji przedstawiająca etapy produkcji chleba pszennego z ziarnami ( przepis autorski ).