slide-1.jpg
01
Gru
Przygotowania do świąt rozpoczęte…
Posted by Ewelina Pogwizd

Grudzień to okres przedświąteczny, który nierozerwalnie łączy się z pieczeniem pierniczków i ich aromatem. Uczniowie klas gastronomicznych postanowili trochę tego magicznego, świątecznego zapachu wnieść do domu podczas trwania zdalnych zajęć pracowni gastronomicznej.  Młodzież przygotowała ciasto na pierniki, poznając etapy jego produkcji oraz wytwarzanie aromatycznych słodkości poprzez wałkowanie, wycinanie oryginalnych kształtów z foremek i mierzenie czasu pieczenia.

Ta kulinarna zabawa zaowocowała również innowacyjnymi pomysłami podczas dekoracji świątecznych wypieków. Każdy z dumą podziwiał swoje dzieła, ale na smakowanie trzeba jeszcze poczekać do świąt.

Organizacja  zajęć  umożliwiła uczniom rozwój umiejętności kreatywnego patrzenia na świat. Stała się też  świetnym pomysłem na przekazanie piernikowej tradycji. Nic nie zastąpi smaku i aromatu własnoręcznie wykonanych ciasteczek, które pojawią się na świątecznych stołach oraz choinkach – czy nadal ozdabiacie nimi zielone drzewka? – może warto wrócić także do tego pięknego zwyczaju. 


Warto łączyć zabawę z nauką, bo przynosi wiele różnych korzyści.

Galeria zdjęć >>>

 

Smaczne pierniczki z nami krok po kroku

Składniki: 2 szklanki mąki, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody, 1 jajko, 3 łyżki miodu, 2 łyżki margaryny.

Sposób wykonania:

Miód i margarynę rozpuść w naczyniu. Po przestudzeniu połącz i wymieszaj z suchymi składnikami. Po wyrobieniu ciasto rozwałkuj na grubość 4 mm, podsypując niewielką ilością mąki. Przy pomocy foremek wykrawaj różne kształty: gwiazdki, aniołki, reniferki i inne ulubione.

Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach od siebie. Włóż do piekarnika nagrzanego na 1800 C i piecz 8 - 10 min. Gdy pierniczki przestygną, posmaruj lukrem i posyp ozdobami.  

Jeżeli chcesz powiesić pierniczki na choince, przed pieczeniem zrób dziurkę.

Lukier: 10 czubatych łyżek cukru pudru , 3 łyżki gorącej wody i 1łyżka soku z cytryny. Wszystko wymieszaj (gdyby lukier był zbyt rzadki, dołóż cukru pudru).

                                                              Smacznego!