W dniach 29 i 30 września klasy gastronomiczne: 2TŻG /TOT i 1TŻG/TOT z opiekunami (Dominika Janczura-Leszko, Krystyna Hotloś) uczestniczyły w wycieczce zawodowej zorganizowanej przez nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych Dorotę Kulig-Marcisz. Tym razem uczniowie odwiedzili Hotel Mercure **** Krynica Zdrój Resort & SPA, gdzie zapoznali się z układem funkcjonalnym budynku, strukturą pracy, oraz atrakcjami oferowanymi dla klienta indywidualnego, grup czy rodzin z dziećmi.
Hotel Mercure znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie Parku Zdrojowego i Góry Parkowej, w odległości 700 metrów od Deptaka oraz Pijalni Wód Mineralnych. Oferuje 100 nowoczesnych i komfortowych pokoi np.: Standard, Superior, o podwyższonym standardzie kategorii Privilege, a także apartamentów Junior Suite oraz Suite Superior, zaprojektowanych z myślą o wygodzie gości. Pokoje zaaranżowane są zgodnie z naturą górskiego otoczenia. Gościom dedykowany jest bogaty wachlarz masaży, zabiegów pielęgnacyjnych oraz odnowy biologicznej na najwyższym poziomie. Karta menu jest sezonowa, Zespół Mercure Krynica Zdrój Resort & SPA dokłada wszelkich starań, aby oferta kulinarna zaspokoiła zarówno najbardziej wymagających miłośników kuchni tradycyjnej, jak i smakoszy poszukujących wyrafinowanych połączeń i smaków.
Zajęcia zawodowe połączyliśmy ze zwiedzaniem – byliśmy w Pijalni Wód, Muzeum Nikifora, w Parku Dukieta w Krynicy-Zdroju, gdzie o godz.12.00 obserwowaliśmy pokaz fontanny multimedialnej. Sto działających dysz tworzy obraz wodny w kształcie tunelu.
W trakcie pokazów w różnych konfiguracjach rozbrzmiewały utwory muzyczne od klasyki po muzykę filmową, m.in.:
Vangelis - Rydwany ognia
Beethovens - 5th
Wolfgang Amadeusz Mozart - Marsz Turecki
Johannes Brahms - Hungarian Dance No. 5
Johann Strauss - Nad pięknym modrym Dunajem
Muzyka z filmu Grek Zorba
Two Steps from Hell – VICTORY
Hans Zimmer – Pearl Harbor soundtarck – Tennessee
Wojciech Kilar - Polonez z filmu Pan Tadeusz
Karl Jenkins - Palladio