Młodzież naszej szkoły uczestnicząca w projekcie „Rozwijanie oferty szkół prowadzących kształcenie zawodowe w Powiecie Nowosądeckim” może skorzystać z udziału w różnych kursach. Jednym z nich był KURS BARISTY, obejmujący zagadnienia z zakresu teorii oraz praktyki.
Uczestnikami kursu baristy byli uczniowie klas technikum. Podczas zajęć mogli poszerzyć własną wiedzę oraz nabyć doświadczenie w przygotowaniu różnego rodzaju i typu kaw.
Zajęcia teoretyczne obejmowały zagadnienia:
- Kawa – podstawowe informacje o kawie: historia, rejony uprawy, wymagania klimatyczne, odmiany, największe plantacje, obróbka ziarna, wypalanie, różnice ze względu na odmianę (Arabika, Robusta), najdroższa kawa świata, sposoby sporządzania kawy, spożycie kawy na świecie,
- Barista – początki zawodu na świecie, kwalifikacje i zakres obowiązków – cechy dobrego baristy.
Zajęcia praktyczne dotyczyły:
- Przygotowania espresso, espresso doppio, ristretto, lungo, napoje na bazie espresso,
- Zasady spieniania mleka, ćwiczenia,
- Przygotowanie napojów kawowych z mlekiem – latte, cappucino, latte machisto,
- Przygotowywanie napojów kawowych z dodatkami smakowymi, kawy mrożone,
- Omówienie i wykorzystanie dodatków do kaw – czekolada (mocha), lody (espresso affogato), bita śmietana, sosy; Latte art – sztuka „rysowania na kawie”: serce, rozeta, tulipan,
- Bieżąca obsługa i konserwacja ekspresu, inne sposoby parzenia kawy.
Całkowity kurs kończący się egzaminem obejmował 30 godzin. Po zdanym egzaminie potwierdzającym nowe umiejętności uczniowie uzyskali certyfikat z kolejnymi kwalifikacjami zawodowymi
Wszystkim uczestnikom kursu gratulujmy.