W środę, 30 marca, na lekcji pracowni obsługi klientów – kl. 3TŻ, grupa 1 – z nauczycielem Dorotą Kulig-Marcisz gościła w restauracji Staromiejska w Starym Sączu, gdzie zapoznała się z kartą menu dla nowo otwartego zakładu gastronomicznego.
Dokonaliśmy degustacji słodkiego i rozpływającego się w ustach czekoladowego fondanta z dodatkiem śmietankowych lodów i karmelu, tradycyjnych polskich zup czystych: klarownego i esencjonalnego rosołu z makaronem i wybornego barszczu czerwonego z uszkami. Potrawy były wyśmienite, dekoracja perfekcyjna, a smaki budziły niepowtarzalne wspomnienia z dzieciństwa.
Restauracja Staromiejska ma nowego właściciela – pana Piotra Grząbel-Mikulskiego i szefa kuchni pana Pawła Zygmunta, który zwraca uwagę na piękno polskiej tradycji, opiera się na regionalnych i ekologicznych składnikach. Szef kuchni opowiedział, jak powstawała karta menu, podzielił się swoim doświadczeniem i udzielił cennych wskazówek młodzieży naszej szkoły.
Polecamy – naprawdę warto.