slide-2.jpg
Kurs kuchni molekularnej
Poprawiono: 23 luty 2023

Podczas ferii w Zespole Szkół w Starym Sączu odbywał się kurs kuchni molekularnej. Realizowany był w ramach projektu „Rozwijanie oferty szkół prowadzących kształcenie zawodowe w Powiecie Nowosądeckim”. Zajęcia odbywały się w profesjonalnie wyposażonej szkolnej pracowni gastronomicznej. Kurs cieszył się dużym zainteresowaniem wśród uczniów naszej szkoły. Brało w nim udział 19 uczniów, którzy w teorii i praktyce poznali tajniki przygotowania posiłków z wykorzystaniem najnowszych osiągnięć nauki.- mówi dyrektor szkoły Grzegorz Skalski.

Kuchnia molekularna znakomicie wpisuje się w aktualne trendy, czyli powrót do naturalnych, zdrowych potraw. Potrawy przygotowane w ten sposób nie zawierają żadnych syntetycznych dodatków: barwników, konserwantów czy zagęszczaczy.

Wiedza o chemicznych i fizycznych właściwościach poszczególnych produktów pozwala szefom kuchni na uzyskanie pożądanego smaku, konsystencji oraz kształtu dań bez uciekania się do szkodliwych dla zdrowia metod. Do obróbki dań również używa się nieszkodliwych, pochodzących z natury składników. Jednym z najpopularniejszych jest ciekły azot, który zamraża potrawy, nie zmieniając ich smaku, aromatu oraz substancji odżywczych.

Forma prowadzenia zajęć, kontakt osobisty z uczestnikami mobilizował uczniów do samodzielnej pracy. Wykonywane dania zostały również utrwalone w postaci zdjęć.

Po odbytych zajęciach uczniowie przystąpili do egzaminu teoretycznego i praktycznego, uzyskując certyfikaty ukończenia kursu.

Galeria zdjęć >>>