W piątek, 17 marca, w ramach promocji kierunków naszej szkoły odbyły się warsztaty kulinarne pt. ,,Odnajdź w gastronomii swój żywioł”, a ich hasłem przewodnim była kuchnia włoska.
W pracowni gastronomicznej gościła młodzież Szkoły Podstawowej z Popowic wraz z opiekunami: ks. Tomaszem Starcem i panią Marią Tokarczyk.
Uczniowie uczestniczyli w produkcji pizzy Marghrtita, gnocchi z sosem pomidorowym oraz degustowali deser – panna cotta z sosem truskawkowym. Nad organizacją warsztatów i poprawnością procesu produkcyjnego czuwała klasa II TŻG z nauczycielem Dorotą Kulig-Marcisz.
Uczennice profilu gastronomicznego: Natalia Mirek i Magdalena Ogorzały zaprezentowały młodzieży, jak wyglądają zajęcia w naszej szkole, praca w szkolnej pracowni gastronomicznej, jaki obowiązuje strój pracownika gastronomii oraz zasady BHP. Przedstawiły także dodatkowe atrakcje nauki na profilu gastronomicznym: intersujące wycieczki zawodowe, kurs baristyczny, kelnerski, molekularny, sommelierski. Zainspirowały młodzież licznymi innowacjami wprowadzanymi na zajęciach tego profilu np. rzeźby w żelu, sporządzanie autorskich potraw prozdrowotnych, deserów pt.: „Dary lasu i ogrodu”, ,,Dzień pieroga”, czy udziałem w konkursach gastronomicznych na poziomie powiatowym i wojewódzkim.
Zapraszamy na kolejne warsztaty – będzie się działo.
Ci vediamo presto!