slide-2.jpg
Technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych
Poprawiono: 17 kwiecień 2023

Uczniowie tego kierunku uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności, prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Absolwent jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów. Posiada  umiejętności, które potrzebne są w pracy kucharza, a ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Posługuje się nowoczesnymi technologiami i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych. Planuje i ocenia jadłospisy. Oblicza wartość odżywczą i energetyczną posiłków,układa menu codzienne i okolicznościowe. Korzysta z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu. Opracowuje  oferty usług gastronomicznych.

Dodatkowo uczniowie mają możliwość zdobycia dodatkowych umiejętności uczestnicząc w kursach  barmaństwa, baristy, sommeliera , kuchni molekularnej i dietetyki.

Zajęcia w naszej szkole odbywają się w pracowni gastronomicznej, oraz w pracowni obsługi konsumenta, doskonale wyposażonej w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych. Zajęcia odbywają się w blokach lekcyjnych kilkugodzinnych, podczas których młodzież przygotowuje potrawy, dokonuje ich oceny, a następnie je konsumuje.

W miesiącu kwietniu np wykonywaliśmy tradycyjne polskie potrawy wielkanocne i usiedliśmy przy wielkanocnym śniadaniu , dokonując oceny wykonanych potraw.

Zajęcia z gastronomii są bardzo kreatywne, uczą wielu umiejętności w tym zakresie i dają bardzo dużo satysfakcji .

Galeria zdjęć >>>