slide-2.jpg
W zdrowym ciele, zdrowy duch
Poprawiono: 05 czerwiec 2023

Superfoods to super żywność, charakteryzująca się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin, błonnika i antyoksydantów. Zaliczamy do niej głównie owoce i warzywa m.in. aloes, jagody goji, acai, marakuję, granat, chlorellę, amarantus, aronię i wiele innych.

Uczniowie klasy II TŻG wykorzystując tę wiedzę na pracowni gastronomicznej pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych Doroty Kulig- Marcisz przygotowali autorskie prozdrowotne  potrawy.

Pudding chia z truskawkami, malinami, mango, chleb bananowy, zielone smoothie ze szpinakiem i granatem, ciasteczka owsiane z suszoną żurawiną , czekoladą i sosem truskawkowym, ratattouille, surówki i sałatki wiosenne, owsianka z truskawkami i kiwi, deser z mango i bananów.

Dania były wyborne, wprowadzały w kolorowy zawrót głowy i nieziemskie doznania kulinarne.

 

 

 Galeria zdjęć >>>