Superfoods to super żywność, charakteryzująca się wysoką zawartością składników odżywczych, witamin, błonnika i antyoksydantów. Zaliczamy do niej głównie owoce i warzywa m.in. aloes, jagody goji, acai, marakuję, granat, chlorellę, amarantus, aronię i wiele innych.
Uczniowie klasy II TŻG wykorzystując tę wiedzę na pracowni gastronomicznej pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych Doroty Kulig- Marcisz przygotowali autorskie prozdrowotne potrawy.
Pudding chia z truskawkami, malinami, mango, chleb bananowy, zielone smoothie ze szpinakiem i granatem, ciasteczka owsiane z suszoną żurawiną , czekoladą i sosem truskawkowym, ratattouille, surówki i sałatki wiosenne, owsianka z truskawkami i kiwi, deser z mango i bananów.
Dania były wyborne, wprowadzały w kolorowy zawrót głowy i nieziemskie doznania kulinarne.