W piątek, 3 listopada, kl. III TŻG pod opieką nauczyciela Doroty Kulig-Marcisz przygotowała autorskie dania, gdzie głównym produktem był ziemniak. Uczniowie ziemniaka wykorzystali, stosując różne metody obróbki cieplnej: dania były gotowane, duszone, pieczone, zapiekane, smażone. Doznania smakowe niepowtarzalne, od delikatnych aksamitnych i lekko słodkich po wyraziste i pikantne.
Młodzież przygotowała:
- kotlety ziemniaczane z serem mozzarella i sosem pieczarkowym
- zapiekanka ziemniaczano-dyniowa
- kotlety ziemniaczane z nadzieniem warzywnym
- różyczki z ziemniaków i bekonu
- kopytka szpinakowe z sosem pomidorowym
- moskole
- gnochii w sosie pomidorowym
- smażony ziemniak z sosem czosnkowym
- kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
- krem z ziemniaków i dyni
- sałatka ziemniaczana po arabsku.
„Gratuluję pomysłów – jestem z Was bardzo dumna.” BRAWO.