Dnia 30 listopada, w ramach promocji kierunków kształcenia w naszej szkole, pracownię gastronomiczną odwiedzili uczniowie kl. 8 i ich opiekunowie ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Starym Sączu.
Uczennice kl. II TŻ – Emilia Sutkowska, Zuzanna Motyka, Katarzyna Wnęk i nauczycielka przedmiotów zawodowych – Beata Łęczycka zaprezentowały młodzieży, jak wyglądają zajęcia w szkolnej pracowni, interesujące wycieczki programowe do renomowanych hoteli, pensjonatów i restauracji w naszym regionie. Wspomniały także o możliwości podnoszenia swoich kwalifikacji poprzez uczestnictwo w kursach baristy, barmana, sommeliera, Kuchni molekularnej oraz o licznych konkursach i olimpiadach związanych z żywieniem, w których nasi uczniowie zdobywają wysokie miejsca.
Drugoklasistki opowiadały również o ciekawych innowacjach, wprowadzanych w ramach zajęć praktycznych, polegających na autorskim sporządzaniu zakąsek, potraw, deserów: „Dary lasu”, „Dzień pieroga”, „Dzień dyni”.
Jedna z uczennic zaprezentowała ciekawy i znany sposób składania serwetki z wykorzystaniem jej do ozdoby stołu bożonarodzeniowego, a każdy z uczestników warsztatów próbował odtworzyć wzór. Na zakończenie spotkania wszyscy otrzymali słodkie upominki.