W dniu 4 grudnia część gastronomiczna kl. 4 GT wraz z wychowawczynią – panią Dominiką Janczurą–Leszko oraz nauczycielką przedmiotów zawodowych – panią Małgorzatą Ziębą udała się do Krakowa na wycieczkę zawodowo – historyczną.
Młodzież zwiedziła Skarbiec Koronny na Wawelu, gdzie znajduje się wiele wspaniałych i symbolicznych przedmiotów dotyczących historii naszego państwa, jak chociażby Miecz koronacyjny królów polskich zwany Szczerbcem. Ważnym punktem wycieczki był spacer po krakowskim rynku, na którym odbywa się właśnie piękny Jarmark bożonarodzeniowy.
Zwieńczeniem pobytu w Krakowie były zajęcia w słynnej restauracji „Wierzynek”, podczas których uczniowie zapoznali się z charakterem pracy w tym lokalu, uczestniczyli w pokazie flambirowania potraw, degustowali m.in. flambirowane krewetki z truskawkami.
Pomimo mrozu atmosfera na wycieczce była ciepła i radosna.