W październiku klasy II i III pod opieką pani Beaty Łęczyckiej, wykorzystując jesienne dary, przygotowały wiele potraw. Recepturę każdy uczeń opracowywał samodzielnie. Młodzi adepci sztuki kulinarnej wykazali się kreatywnością, pracowitością i sprawnością w przygotowaniu i podaniu potraw oraz deserów. Tworząc swoje potrawy, wykorzystywali różne techniki i metody ich sporządzenia.
Uczniowie z kl. II wykonali:
- Jesienne ciastka jabłkowe
- Jesienny sernik z powidłem śliwkowym
- Knedle ze śliwkami
- Muffinki marchewkowo – orzechowe z kremem z białej czekolady
- Faszerowaną paprykę
- Dynię z makaronem i pieczarkami w sosie mascarpone
- Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego z białej czekolady
- Tartę z cukinią, kurczakiem i papryką
- Placuszki z cukinii z nutką pietruszki
Uczniowie z kl. III przygotowali:
- Pierogi z dynią i bułeczki cukiniowe
- Zupę dyniową i jesienną herbatę
- Sałatkę jesienną i jesienne jabłko
- Ciasto dyniowe i herbatę jesienną
- Makaron w kremowym sosie z pieczonej dyni i placki z dyni
- Pieczone bataty z sosem czosnkowym i cynamonki w kształcie dyni
Prezentacja potraw i doznania smakowe były niepowtarzalne. Wszystkim gratulujemy pomysłów!