slide-4.jpg
Jesień króluje też w pracowni gastronomicznej

W październiku klasy II i III pod opieką pani Beaty Łęczyckiej, wykorzystując jesienne dary, przygotowały wiele potraw. Recepturę każdy uczeń opracowywał samodzielnie. Młodzi adepci sztuki kulinarnej wykazali się kreatywnością, pracowitością i sprawnością w przygotowaniu i podaniu potraw oraz deserów. Tworząc swoje potrawy, wykorzystywali różne techniki i metody ich sporządzenia.

Uczniowie z kl. II wykonali:

- Jesienne ciastka jabłkowe

- Jesienny sernik z powidłem śliwkowym

- Knedle ze śliwkami

- Muffinki marchewkowo – orzechowe z kremem z białej czekolady

- Faszerowaną paprykę

- Dynię z makaronem i pieczarkami w sosie mascarpone

- Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego z białej czekolady

- Tartę z cukinią, kurczakiem i papryką

- Placuszki z cukinii z nutką pietruszki

Uczniowie z kl. III przygotowali:

- Pierogi z dynią i bułeczki cukiniowe

- Zupę dyniową i jesienną herbatę

- Sałatkę jesienną i jesienne jabłko

- Ciasto dyniowe i herbatę jesienną

- Makaron w kremowym sosie z pieczonej dyni i placki z dyni

- Pieczone bataty z sosem czosnkowym i cynamonki w kształcie dyni

Prezentacja potraw i doznania smakowe były niepowtarzalne. Wszystkim gratulujemy pomysłów!

 Galeria zdjęć >>>