tatry2.jpg
Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2024r

Miłosz Grząbel-Mikulski  -uczeń klasy 3 TZG , której wychowawcą jest pani mgr Katarzyna Zaczyk DRUGIM Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej 2024 w Polsce

Uczeń Starosądeckiego Zespołu Szkół im. ks prof Józefa Tischnera wziął udział w XVI edycji konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej w Wiskitkach pod Warszawą. Miłosza do konkursu przygotowywała pani mgr Małgorzata Zięba.

Chcąc wziąć w konkursie udział trzeba było przejść wcześniejsze eliminacje. Spośród nadesłanych  54 prac z całej Polski komisja wybrała 10 najlepszych , wśród nich byliśmy my, przechodząc tym samym do finału . Potrawy oceniane były przez siedmiu doświadczonych szefów, z których każdy mógł przyznać maksymalnie 70 punktów.

Uczniowie mieli 90 minut na wykonanie dania finałowego i w tym czasie byli bacznie obserwowani przez wszystkich członków jury.

Tematem  finałowego konkursu była potrawa – danie główne ze schabu .

Miłosz przygotował schab sous- vide z sosem typu demi – glace, puree z dyni i chipsami z topinamburu , w towarzystwie kurek na maśle i oliwy pietruszkowej. Tylko 4 punkty dzieliły nas od pierwszego miejsca, ale szczerze gratulujemy koledze, który to miejsce zdobył.

Pierwsze miejsce wywalczył Norbert Gniewek z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, a miejsce trzecie Kacper Staszewski z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, Technikum nr 3 w Kielcach.

Finał ten był dla nas nie tylko rywalizacją ,ale też wspaniała lekcją zdobywania nowych umiejętności, wiadomości z dziedziny gastronomii i nie tylko, ponieważ zawarliśmy wiele nowych znajomości, które czasem są cenniejsze jak nagrody , którymi zostaliśmy uhonorowani.

Za rok chcemy spróbować zawalczyć o pierwsze miejsce .

Galeria zdjęć >>>