Po raz kolejny młodzież naszej szkoły - uczniowie klasy 3 Technik Żywienia i Organizacji Usług Gastronomicznych, wraz z nauczycielem przedmiotów gastronomicznych Małgorzatą Zięba i wychowawcą klasy Katarzyną Zaczyk, miała możliwość wzbogacić swój warsztat zawodowy z zakresu najnowszych trendów w sztuce kulinarnej, uczestnicząc w kulinarnych warsztatach szkoleniowych. Warsztaty odbyły się dzięki uprzejmości pani Elżbiety Gizińskiej, starszego specjalisty ds. marketingu, a poprowadził je główny szef kuchni Unilever Food Solutions, pan Marcin Szachowicz.
Mieliśmy tę możliwość dzięki Miłoszowi Grząbel Mikulskiemu, uczniowi tej klasy, który w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej" zdobył w tym roku szkolnym 2. miejsce. W związku z tym mogliśmy wziąć udział w profesjonalnych warsztatach, które odbyły się 03.03 w profesjonalnej kuchni w Warszawie na Alejach Jerozolimskich, w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions. Warsztaty te były formą nagrody dla uczniów.
Pracowaliśmy w pocie czoła cały dzień. Zdobyliśmy wiele nowych umiejętności, poznając tajniki nowoczesnej kuchni i wykonując parę nietuzinkowych potraw:
-
Wellington z polędwiczki wieprzowej z musem drobiowo-grzybowym, sosem pieprzowym, tymiankowym i rozmarynowym.
-
Schab wieprzowy w miodowej glazurze z sałatką z buraków Chioggia, batatami fioletowymi i czerwonymi, pistacjami i pudrem marchewkowym.
-
Kurczak sous-vide z tartą z gruszką, orzechami i serem Lazur z sosem pieczeniowym, rzepą arbuzową i liśćmi begonii. Największym zaskoczeniem i powodzeniem cieszyło się nieco odmienne danie:
-
Pączki z konfitowaną wieprzowiną, sosem demi-glace, sosem z żurawiny na bazie wina i olejem szczypiorkowym.
Wygląd i smak tych potraw był wyjątkowy. Po zakończeniu pracy wszyscy uczestnicy otrzymali upominki: koszulki z logo firmy Unilever, drobne gadżety oraz trzy książeczki z najciekawszymi produktami Unilever i recepturami opracowanymi przez najbardziej znanych szefów polskich kuchni. Byliśmy bardzo zmęczeni, ale warto było - wróciliśmy pełni wrażeń, z bagażem nowych wiadomości i umiejętności.