slide-2.jpg
Przygotowujemy się do egzaminu zawodowego

Technik żywienia i usług gastronomicznych to kierunek, który kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizowaniem żywienia w zakładach żywienia zbiorowego. Uczniowie zdobywają wszechstronną wiedzę z zakresu urządzania zakładów gastronomicznych, przygotowywania potraw i napojów, a także estetycznego ich podawania. Dodatkowo uczą się prowadzenia własnej działalności gospodarczej oraz sporządzania biznes planu. Wiedza i umiejętności są zdobywane w nowoczesnych pracowniach, które zostały specjalnie wyposażone do nauki zawodu.

W trakcie zajęć praktycznych wprowadzamy innowacje gastronomiczne, polegające na autorskim przygotowywaniu potraw przez uczniów, którzy wykorzystują własne receptury.

Uczniowie mają także możliwość zapoznania się z pracą kucharza, hotelarza, kelnera czy recepcjonisty podczas wycieczek zawodowych do licznych zakładów gastronomicznych. Dodatkowo mogą uczestniczyć w specjalistycznych kursach, takich jak:

  • carving (sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach), 

  • barista (umiejętność parzenia kawy i wykonywania elementów dekoracyjnych), 

  • sommelier (znawca win), 

  • barman (umiejętność sporządzania drinków alkoholowych i bezalkoholowych),

  • kuchnia molekularna.

Technik żywienia to zawód, który łączy pasję do gotowania z praktycznymi umiejętnościami. Obecnie klasa III naszej szkoły przygotowuje się do pierwszego egzaminu z kwalifikacji „Sporządzanie potraw i napojów”. Przez trzy lata nauki w pracowni gastronomicznej uczniowie nauczyli się:

  • łączyć teorię z praktyką,

  • umiejętnie przygotowywać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i estetycznie je podawać,

  • eksperymentować w kuchni, wykorzystując poznane techniki i metody sporządzania potraw,

  • zapewniać odpowiednie warunki przechowywania żywności.

Wiedza ta nie tylko pomoże im zdać egzamin, ale również będzie cennym atutem w życiu codziennym. Życzymy powodzenia!

 

Galeria zdjęć >>>