tatry1.jpg
Stawiamy na rozwój sukcesy uczniów kierunku technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych

Kierunek technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych to nie tylko nauka w sali lekcyjnej, ale przede wszystkim praktyka, doświadczenie i rozwój pasji. Uczniowie Zespołu Szkół im. ks. prof. Józefa Tischnera w Starym Sączu uczą się planowania i organizowania żywienia w zakładach zbiorowego żywienia, projektowania przestrzeni gastronomicznej, przyrządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia oraz profesjonalnej obsługi konsumenta.

Znaczna część zajęć to praktyka zawodowa – zarówno w szkolnej pracowni, jak i podczas warsztatów czy konkursów gastronomicznych, które pozwalają uczniom rozwijać umiejętności i odkrywać swój kulinarny potencjał.

W ostatnich miesiącach działo się naprawdę wiele!


🏆 Sukcesy konkursowe

Uczniowie kierunku uczestniczyli m.in. w konkursie „Dzikie smaki Sądecczyzny” w Krynicy-Zdroju oraz w Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” w Wiskitkach pod Warszawą.

W tym prestiżowym wydarzeniu ogromny sukces odniósł Miłosz Grząbel-Mikulski z klasy 3TŻG, który zdobył 2. miejsce w Polsce! Możemy z dumą powiedzieć, że mamy w szkole jednego z najlepszych młodych kucharzy w kraju.


🍴 Warsztaty z mistrzami kulinariów

W lutym uczniowie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych z Kamilem Tłuczkiem – reprezentantem Polski i zwycięzcą europejskiego finału Bocuse d’Or w Trondheim. Praca z mistrzem kuchni, wykorzystanie najnowocześniejszego sprzętu gastronomicznego oraz zdobycie nowych umiejętności to doświadczenie, które zostanie z nami na długo.

W marcu odbyły się kolejne, wyjątkowe warsztaty – tym razem prowadzone przez Marcina Szachowicza, szefa kuchni Unilever Food Solutions. W profesjonalnej kuchni Centrum Kulinarnego w Warszawie uczniowie tworzyli dania, które mogłyby z powodzeniem trafić do menu najlepszych restauracji, m.in.:

  • Wellington z polędwiczki wieprzowej z musem drobiowo-grzybowym i sosem pieprzowym,

  • Schab w miodowej glazurze z burakami Chioggia, batatami, pistacjami i pudrem marchewkowym,

  • Kurczak sous-vide z tartą gruszką, orzechami, serem Lazur i liśćmi begonii,

  • ...a nawet pączki z konfitowaną wieprzowiną, sosem demi-glace, żurawiną na winie i olejem szczypiorkowym – które zaskoczyły wszystkich uczestników!


🌍 Nauka od najlepszych

Pod koniec marca Miłosz Grząbel-Mikulski miał okazję doskonalić swoje umiejętności pod okiem światowej sławy szefa kuchni – Kurta Schellera. Tego typu szkolenia to nie tylko prestiż, ale i ogromna dawka wiedzy oraz kulinarnej inspiracji.


💪 Pasja i zaangażowanie

Wszystkie te działania pokazują, że ciężka praca, zaangażowanie i pasja naprawdę przynoszą efekty. A kiedy szkoła stwarza uczniom przestrzeń do rozwoju – warto podejmować wyzwania i sięgać po więcej.

Bo technikum gastronomiczne to nie tylko zawód – to styl życia, sztuka i droga do zawodowego spełnienia.

Galeria zdjęć >>>