Dnia 10 czerwca grupa uczennic z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką pani Beaty Łęczyckiej miała okazję uczestniczyć w wyjątkowej wycieczce do Browaru Trzy Korony w Nowym Sączu.
🎯 Celem wyjazdu było zapoznanie się z procesem produkcji piwa – od słodowania, przez warzenie i fermentację, aż po rozlew.
🎬 Na wstępie obejrzeliśmy krótki film edukacyjny, wprowadzający nas w tematykę browarnictwa.
🏭 Następnie pani Anna Podkopał oprowadziła nas po wszystkich działach produkcyjnych browaru.
🧪 Podczas zwiedzania mogliśmy zobaczyć każdy etap tworzenia piwa:
– warzenie,
– fermentacja,
– leżakowanie,
– rozlew do butelek,
– kapslowanie i etykietowanie 🥤
🔍 Na początku zostaliśmy zapoznani ze składnikami niezbędnymi do produkcji piwa oraz zobaczyliśmy kotły warzelne, które służą do podgrzewania i mieszania słodu z wodą i innymi składnikami 🔥⚗️.
📦 Odwiedziliśmy również magazyn ze słodem oraz część, w której gotowe piwo trafia do butelek.
🍽️ Po zakończonym zwiedzaniu udaliśmy się do części restauracyjnej, gdzie mieliśmy czas na wspólny posiłek, rozmowy i integrację.
📚 Wycieczka była nie tylko interesująca, ale również bardzo pouczająca.
👩🏫🔍 Dla wielu uczennic była to pierwsza okazja, by zobaczyć zakład produkcyjny od środka i lepiej zrozumieć procesy technologiczne, o których uczą się na zajęciach.