kampus.jpg
01
Gru
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA 2015 POD HASŁEM : BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
Posted by Super User

Dnia 14 i 15 kwietnia 2015 roku w ramach Światowych Dni Zdrowia w naszej szkole odbędzie się:
                             - 14.04.2015  Konkurs wiedzy o bezpieczeństwie żywności, który będzie miał formę testu pisemnego.
                             - 14.04.2015 Dzień dawcy szpiku kostnego.
                             - 15.04.2015 Dzień honorowego dawcy krwi, na który zapraszamy uczniów pełnoletnich wraz ze swoimi rodzicami do wzięcia udziału w tych akcjach (należy posiadać przy sobie dowód osobisty)



REGULAMIN KONKURSU WIEDZY O BEZPIECZEŃSTWIE ŻYWNOŚCI

1.    Założenia ogólne i cele:
Konkurs przeznaczony jest dla chętnych uczniów ZSP w Starym Sączu (wyłączając klasy maturalne).
Prosimy wychowawców o zgłoszenie chętnych (z każdej klasy 1-3 osoby) do dnia 8.04.2015 do p. Wioletty Kosakowskiej lub do p. Beaty Łęczyckiej.
Cele:
- pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami bezpiecznej żywności.
- upowszechnienie wzorców racjonalnego żywienia i promocji zdrowia.
- kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych
- zapobieganie nadwadze i otyłości wśród młodzieży, a tym samym w przyszłości chorobom żywieniowo zależnym : nadciśnieniu, miażdżycy, cukrzycy typu B.

2.     Zadania konkursowe i ocena:
   Konkurs będzie składał się z etapu pisemnego polegającego na rozwiązaniu testu zamkniętego składającego się z 30 pytań. Przewidziany  czas trwania testu  wynosi 45 minut.


3.    Miejsce i czas konkursu:
Konkurs odbędzie się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu przy ulicy Daszyńskiego 15 dnia 14.04.2015 o godzinie 10.45-11.30 w Sali religijnej.
Wyniki konkursu podane będą w dniu następnym na tablicy ogłoszeń.
Dla pierwszych trzech miejsc przewidziane są nagrody.
Gdyby zdarzyło się, że kilka osób na I, II, i III miejsce zdobędzie tyle  samo punktów, to dla tych osób będzie dogrywka w wyznaczonym terminie.

Literatura:

„ Towaroznawstwo i przechowywanie żywności” WSiP A. Kmiołek
„Technologia gastronomiczna” część 1 i 2 WSiP  lub REA
„Zasady Żywienia” WSiP H.Kunachowicz, I. Nadolna, B.Przygoda, B.     Sińska, H. Turlejska.




                                                              ORGANIZATORZY;
1.    Wioletta Kosakowska
2.    Beata Łęczycka
3.    Damian Sromek