W dniu 10.06.2015 r. zostały przeprowadzone wśród uczniów naszej szkoły badania dotyczące preferencji konsumenckich odnośnie innowacyjnych ciastek owsianych, które powstały, w ramach projektu realizowanego we współpracy z Instytutem Technicznym Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Sączu finansowanego ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego o nazwie „Uniwersytet Młodych Wynalazców”. Pełna nazwa projektu to: „Innowacyjne ciasteczka owsiane o prozdrowotnych właściwościach”. W projekcie bierze uczeń naszej szkoły Michał Janczak z III klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Galeria zdjęć>>>
Innowacyjność tych ciastek polega na tym, że cały produkt jest otrzymany z przetworów owsianych- mąki owsianej i preparatu błonnik owsianego, które charakteryzują się unikatowym składem chemicznym, będąc cennym źródłem białek, tłuszczów, błonnika oraz związków mineralnych i witamin.
Produkt ma za zadanie stanowić „zdrową” alternatywę dla tradycyjnych słodyczy. Obecnie, wg najnowszych danych, co drugi młody człowiek ma problemy z nadwagą, a nasze ciastka mają być nie tylko zdrowe i niskokaloryczne, ale także smaczne.
Michał Janczak wraz z p. A. Mikuelc, uczestniczył już w dwóch konferencjach naukowych -sympozjum „Medicina Sportiva Practica. Od teorii do praktyki. Ku zdrowiu”, w dniach 19-21.03.2015 r., w Rytrze oraz w 42 International Conference of Slovak Society of Chemical Engineering, w dniach 28-29.05.2015 r. w Tatranske Matliare, na Słowacji, podczas których zaprezentowano wyniki dotychczasowych badań. Michał jest już współautorem dwóch „doniesień” naukowych, opublikowanych w ,materiałach powyższych konferencji, a w najbliższym czasie powstanie pełna publikacja naukowa.