We wtorek, 15 listopada, klasa II Technik Żywienia i Organizacji Usług Gastronomicznych wraz z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych wybrała się na wycieczkę do jednej z najstarszych restauracji, która mieści się w Krakowie przy Rynku Głównym
Restauracja Wierzynek nawiązuje swą nazwą do słynnej uczty z 1364 r. wydanej przez krakowskiego mieszczanina Mikołaja Wierzynka, w której uczestniczyli król Kazimierz III Wielki oraz cesarz Karol IV Luksemburski. Jej założyciel Kazimierz Książęk w 1945 r. stworzył ważny obiekt gastronomiczno-kulturalny. Na parterze znajduje się kawiarnia, na I piętrze rozmieszczone są cztery sale: Sala Zegarowa, Tatrzańska (Komnata Wyobraźni), Kolumnowa i Wierzynkowa. Drugie piętro zajmują: Sala Pompejańska Duża i Mała oraz Sala Renesansowa.
Zwiedzając sale, byliśmy pod wrażeniem ich wyposażenia, sposobów nakrywania stołów czy dekoracji. Uczestniczyliśmy w różnych pokazach: dekantacji wina przeprowadzonym przez kelnera sommeliera, wypieku pizzy połączonej z degustacją. Niestety, trzeba się było zdecydować na jedną. Było trudno, ale jakże smacznie. Mogliśmy spróbować także specjalności Wierzynka z grupy deserów - lody o smaku borowików, które wyglądem i smakiem przypominały świeżego borowika, mmmmm palce lizać.
W drodze powrotnej spotkaliśmy na rynku Krakowa - Hetmana, który sprawdził naszą wiedzę z zakresu historii i języka polskiego. Prosił również, by pozdrowić cały Stary Sącz, z którym, jak się okazało, był kiedyś związany.
Więc pozdrawiamy wszystkich gorąco i serdecznie.