W soboty 30.03. oraz 6.04. w naszej szkole odbył się kurs barmański, w którym uczestniczyła klasa III TŻiUG.
W pierwszej części - teoretycznej uczniowie poznali historię i typologię alkoholi oraz sekrety barmańskie. Nauczyli się rozróżniać i nazywać sprzęt barmański, rodzaje szkła, surowce stosowane w barze, a także klasyfikację napojów mieszanych z podziałem na kategorie.
Podczas części praktycznej opisywali barwę, zapach, smak drinków i koktajli. Każdy z uczestników wykazywał się swoimi umiejętnościami manualnymi, początkowo w suchym shekerowaniu, a następnie samodzielnie dobierał odpowiednie składniki, aby sporządzić ciekawego drinka, którego później garnirował.
Kurs zakończył się uzyskaniem przez uczniów zaświadczeń o nowych umiejętnościach, które pozwoliły podnieść im kwalifikacje zawodowe.
Przygotowanie merytoryczne prowadzącego, mgr inż. Pawła Kopczyńskiego, wzbudzało podziw i świadczyło, że jest pasjonatem, a to, co mówi, stanowi część jego życia. Przygotowane składniki: alkohole, likiery, syropy, soki, owoce wystarczyły, by pokazać sposób łączenia, miksowania i garnirowania drinków.