slide-2.jpg
01
Gru
„Kuchnia molekularna”
Posted by Super User

Dnia 11 września 2015 klasa IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunami panią Beatą Łęczycką i panią Dorotą Kulig Marcisz, w ramach projektu Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce uczestniczyła w warsztatach „Kuchnia molekularna” prowadzonych przez pana Piotra Papierza w Perle Południa w Rytrze.

Galeria zdjęć>>>

Uczniowie poznali tajniki gotowania „Sous Vide” czyli gotowania w niskich temperaturach w specjalnej folii ( vaccum).
Zostały wykonane potrawy z zastosowaniem ciekłego azotu i różnego rodzaju tekstury: agar, algin, gluco, kappa.
Młodzież miała okazję zdegustować potrawy zrobione przez szefa: Przystawka z łososia, Krem ziemniaczany z pianką chrzanową z przysmażonym plastrem bekonu, Filet drobiowy w kappie z purre z kalafiora, Polędwiczki gotowane metodą Sous Vide z kasza gryczaną, a na deser lody pietruszkowe w sosie malinowym. Wszystkie potrawy były bardzo smaczne, a sam pokaz bardzo interesujący.
Młodzież chętnie angażowala się w pomoc przy produkcji i dekoracji potraw.