18 listopada rozpoczęły się próbne egzaminy zawodowe – kwalifikacja T.06. Do egzaminu przystąpili uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Organizacji Usług gastronomicznych. Młodzież wykazała się dużymi umiejętnościami, wykonując zestawy potraw z mięsa, warzyw i kaszy. Trzecioklasiści podzielili się na dwie grupy: pierwszą stanowili zdający, a druga wcieliła się w rolę egzaminatorów. Posługując się kryteriami oceniania, dokonywali oceny swoich koleżanek i kolegów, podchodząc do tego bardzo surowo i sumiennie. Młodzież przekonała się, że obie role – czyli osób zdających i oceniających nie należą do łatwych. Wcześniej pod nadzorem nauczyciela uczniowie bardzo starannie odważyli surowce i przygotowali każdemu zdającemu stanowisko pracy.
Stanowiska przygotowane – teraz tylko czekać, aż zegar pokaże godz. 8.00
Czas zacząć – wszyscy na start. Najpierw przeczytam, co mam do zrobienia.
No już wszystko wiemy, pora zabrać się za konkretną pracę
Po dwóch godzinach zmagań czas na konsumpcję i ocenę. Wszyscy uczniowie z kl. III TŻiOUG pozytywnie zdali egzamin próbny z kwalifikacji T.06. Mamy nadzieję, że podobnie będzie w czerwcu 2017J