Dnia 7 grudnia gościliśmy w naszych pracowniach gastronomicznych przy ul. Krakowskiej uczniów gimnazjum na warsztatach kulinarnych. Gimnazjaliści zapoznali się z nowoczesnym wyposażeniem pracowni: gastronomicznej oraz obsługi konsumenta, w których na co dzień uczą się zawodu nasi uczniowie. Uczniowie kl. 2 TŻiUG przygotowali trzy stanowiska tematyczne: ze sprzętem do obsługi konsumenta, barmańskim i cukierniczym.
Uczniowie dowiedzieli się, czym zajmuje się technik żywienia i usług gastronomicznych, oraz próbowali pod okiem starszych kolegów z naszej szkoły opanować kilka umiejętności na warsztatach cukierniczych.
Start: ubieramy czapki kucharskie, fartuszki i do pracy.
Przed pracą trzeba się posilić pyszną zupą kremem z porów zapiekanych pod grzanką czosnkowo-serową wykonaną przez uczniów kl. 2 TŻiUG.
Po posiłku czas na pracę w kuchni. Zapoznaliśmy uczniów z techniką wykańczania napojów gorących, serwując im czekoladę z mleczną pierzynką przybraną czekoladową rozetką. To był tylko pokaz… później każdy gimnazjalista przygotował własny napój. Oczywiście cały czas każdy miał swego starszego opiekuna.
Po tej części warsztatów przyszedł czas na dekorowanie pierniczków świątecznych, które wcześniej upiekli uczniowie klas żywieniowych – klasa 1 TŻiUG i 2 TŻiUG. Gimnazjaliści pracowali bardzo chętnie i z wielką dokładnością dekorowali swoje słodkości. Zajęcia umilały rytmy świątecznych melodii.
A oto efekty ich pracy
Wykonane przez siebie pierniczki, pięknie zapakowane, gimnazjaliści mogli zabrać ze sobą, wnosząc do swoich domów nie tylko ich zapach pierniczków, ale również przekonanie, że ZSP w Starym Sączu przygotowuje bardzo dobrych fachowców i specjalistów.
Ciąg dalszy warsztatów nastąpi. Zapraszamy wszystkich chętnych gimnazjalistów