Wrześniowy piątek (29.09. ) sprzyjał wyjazdom ze szkoły. Młodzież klasy III TŻiUG (wraz z wychowawcą Małgorzatą Ziębą i nauczycielem przedmiotów gastronomicznych Beatą Łęczycką) wybrała się na wycieczkę, w czasie której zapoznała się z tajnikami produkcji piwa w browarze żywieckim.
Muzeum Browaru Żywiec zostało otwarte w 2006 roku z okazji 150-lecia browaru. Jest jedną z największych i najnowocześniejszych placówek tego typu w Polsce. Już samo położenie muzeum budzi ciekawość. Zlokalizowane jest bowiem w dawnych piwnicach leżakowych zakładu.
Po przekroczeniu bram muzeum wkracza się w świat naznaczony ponad 160-letnią historią browaru oraz produkowanego w nim piwa. Przechodząc przez sale ekspozycyjne, poznaje się kolejne okresy rozwoju browaru i marki Żywiec aż po współczesność.
Wszystkim uczestnikom dopisywała nie tylko pogoda, ale przede wszystkim humory, choć nie było degustacji. Teraz uczniowie kl. III zbierają siły na czas praktyk gastronomicznych.