W czwartek - 7 XII - młodzież klasy 3 TŻiUG wraz z nauczycielami – D. Kulig- Marcisz i M. Ziębą
uczestniczyła w wycieczce zawodowej, celem której było poznanie lokalnych zakładów produkujących żywność we własnym zakresie sprawdzonymi tradycyjnymi metodami. Uczniowie poznawali tajniki zastosowania, znaczenia i mocy różnych gatunków drożdży.
Piekarnię i ciastkarnię „Nika” zwiedziliśmy pod opieką właściciela, który oprowadził nas po wszystkich jej zakamarkach. Spotkaliśmy między innymi absolwentów naszej szkoły, wypiekających przepyszne ciasta i ciasteczka, których mogliśmy zjeść bez liku.
Obserwowaliśmy też, jak przebiega produkcja i wypiek chlebów, których piekarnia potrafi wyprodukować do 10000 sztuk dziennie - było na co popatrzeć.
Z piekarni - ciastkarni pojechaliśmy do browaru „Trzy Korony”. Po projekcji filmu o zakładzie przyglądaliśmy się w „realu”, jak przebiega produkcja i nawet popróbowaliśmy części składowych piwa ( oczywiście bezalkoholowego ). Z panią, która jest mistrzem piwowarskim, przeszliśmy całą drogę od etapu składników piwa do momentu zabutelkowania.
Uczniowie po odbyciu szkolenia odpowiadali na szereg pytań, uzyskując w efekcie świadectwo uczestnictwa w w/w szkoleniu.