Dnia, 30 października, w pracowni żywienia uczniowie klasy III TŻG z gr. 1 pod nadzorem pani Beaty Łęczyckiej brali udział w zajęciach nt. „Wariacje pierogowe.” Zadaniem było przygotowanie w zespołach po dwa rodzaje pierogów, wyporcjowanie ich oraz sporządzenie do nich odpowiedniego dipu.
Ocenie podlegał stopień trudności i pracochłonność przygotowania farszu oraz ciasta, a także proces obróbki cieplnej.
Uczniowie zaprezentowali:
- Pierogi syryjskie
- Pierogi ze szpinakiem i dipem czosnkowym
- Mini calzone z grillowanymi warzywami i dipem czosnkowym
- Pierogi z farszem jajeczno - pieczarkowym i sosem tzaziki
- Pierogi z kaszą gryczaną i serem
- Pierogi z tartym jabłkiem, cynamonem, masłem i cukrem.
Dania były wykonywane z różnego rodzaju ciast i różnymi technikami kulinarnymi: smażone, pieczone i gotowane.