slide-1.jpg
01
Gru
W królestwie czekolady
Posted by Super User

We wtorek, 05.02. klasa II TŻG wraz z  nauczycielami przedmiotów zawodowych gastronomicznych Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą wzięła udział w wycieczce zawodowej do Pijalni czekolady Penczar  w Korczynie. Młodzież zapoznała się z procesem produkcji i historią  czekolady: od kawowca po wyrób gotowy.

Uczestnicy degustowali różne rodzaje czekolady. Uczniowie samodzielnie udekorowali swoją czekoladę owocami liofilizowanymi, drażetkami czekoladowymi, a także jadalnym złotem.

Oprócz czekolad specjalnością zakładu są ręcznie robione praliny, trufle, prawdziwa czekolada pitna i figurki czekoladowe, np. w kształcie motoru, kobiecego pantofelka, samochodu, piłki golfowej, butelki szampana czy narzędzi.

Tego samego dnia młodzież zwiedziła również Muzeum Lizaka w Jaśle. Była to niezwykła możliwość poznania historii lizaka, jego podstawowych składników, różnego rodzaju substancji słodzących, czy aromatyzujących proces produkcji. Uczniowie sami wykonywali  swoje ulubione słodycze o smaku śmietankowo - truskawkowym.

Świat słodyczy może być ciekawy, o czym świadczy radość z tej wycieczki. 

Galeria zdjęć >>>