We wtorek, 05.02. klasa II TŻG wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych gastronomicznych Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą wzięła udział w wycieczce zawodowej do Pijalni czekolady Penczar w Korczynie. Młodzież zapoznała się z procesem produkcji i historią czekolady: od kawowca po wyrób gotowy.
Uczestnicy degustowali różne rodzaje czekolady. Uczniowie samodzielnie udekorowali swoją czekoladę owocami liofilizowanymi, drażetkami czekoladowymi, a także jadalnym złotem.
Oprócz czekolad specjalnością zakładu są ręcznie robione praliny, trufle, prawdziwa czekolada pitna i figurki czekoladowe, np. w kształcie motoru, kobiecego pantofelka, samochodu, piłki golfowej, butelki szampana czy narzędzi.
Tego samego dnia młodzież zwiedziła również Muzeum Lizaka w Jaśle. Była to niezwykła możliwość poznania historii lizaka, jego podstawowych składników, różnego rodzaju substancji słodzących, czy aromatyzujących proces produkcji. Uczniowie sami wykonywali swoje ulubione słodycze o smaku śmietankowo - truskawkowym.
Świat słodyczy może być ciekawy, o czym świadczy radość z tej wycieczki.