Pod takim hasłem 14 grudnia odbył się konkurs „Mini Top-Cheff” klasy III TŻiUG grupy 2. Zadaniem uczennic było przygotowanie świątecznego ciasta i podanie go w formie deseru. By utrudnić zadanie, w swojej recepturze musiały ująć trzy dowolne składniki z pięciu ( pomarańcza, czekolada, mak, przyprawa do pierników, kakao).
W dniu 7 grudnia w naszej szkole odbyła się "Lekcja na 12 gwiazdek", którą przeprowadzili pracownicy Stowarzyszenia Absolwent z Rzeszowa: pani Sylwia Mazur i pan Marek Podraza.
Koordynatorem była pani Dominika Janczura - Leszko.
W ramach zajęć zostały zrealizowane tematy: „Ja i Unia Europejska" oraz „Wspólny Rynek, czyli edukacja i praca w Unii".
W czwartek - 7 XII - młodzież klasy 3 TŻiUG wraz z nauczycielami – D. Kulig- Marcisz i M. Ziębą
uczestniczyła w wycieczce zawodowej, celem której było poznanie lokalnych zakładów produkujących żywność we własnym zakresie sprawdzonymi tradycyjnymi metodami. Uczniowie poznawali tajniki zastosowania, znaczenia i mocy różnych gatunków drożdży.
W naszej szkole uczniowie nie tylko lubią się uczyć, ale także zachęcają innych do nauki. W środę - 29 listopada - odbyły się warsztaty kulinarne pt. ,,Piernikowe szaleństwo" prowadzone przez nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych Dorotę Kulig-Marcisz. W zajęciach praktycznych uczestniczyli uczniowie klasy III Gimnazjum im. J. Słowackiego ze Starego Sącza.
W piątek 17 listopada kl. 1TŻG wraz z nauczycielami: Dorotą Kulig- Marcisz i Małgorzatą Ziębą miała możliwość zapoznać się z układem funkcjonalnym i wyposażeniem hotelu Ibis w Nowym Sączu, między innymi z asortymentem potraw i napojów, wyposażeniem pokojów oraz standardami obowiązującymi w obiekcie.
Wrześniowy piątek (29.09. ) sprzyjał wyjazdom ze szkoły. Młodzież klasy III TŻiUG (wraz z wychowawcą Małgorzatą Ziębą i nauczycielem przedmiotów gastronomicznych Beatą Łęczycką) wybrała się na wycieczkę, w czasie której zapoznała się z tajnikami produkcji piwa w browarze żywieckim.
Poniedziałek może być szczęśliwym dniem – przekonali się o tym uczniowie klasy IV TŻG wraz z nauczycielami (Dorotą Kulig-Marcisz i Małgorzatą Ziębą), którzy 25 września – w ramach wycieczki zawodowej zwiedzili Hotel Prezydent ****i Hotel Czarny Potok**** w Krynicy-Zdrój.
Dnia 16 listopada 2017 roku w Zespole Szkół w Muszynie odbył się II Powiatowy Konkurs Kulinarny pod nazwą „ Dzikie Smaki Sądecczyzny”. Organizatorem konkursu było Starostwo Powiatowe w Nowym Sączu i Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Nowym Sączu.
Pod takim hasłem 24 października w pracowni żywienia odbyły się zajęcia praktyczne kl. II TŻiUG - pod okiem nauczycieli Doroty Kulig-Marcisz i Małgorzaty Zięby. Inspiracją była dynia i jej walory smakowe oraz odżywcze.
W październikową środę (11.10.) kl. II TŻiUG pod opieką nauczycielek przedmiotów zawodowych ( Doroty Kulig- Marcisz i Małgorzaty Zięby) w ramach wycieczki zawodowej zwiedziła Hotel Czarny Potok ****, Piekarnię ,,Sekuła" w Krynicy- Zdroju oraz Ogrody biblijne w Muszynie.
Uczniów zachwyciła nowoczesna aranżacja hotelu oraz wyposażenie kuchni, restauracji, magazynów, baru, pokojów oraz części spa.