W dniach: 9 i 11 października w pracowni żywienia zostały zorganizowane warsztaty kulinarne dla uczniów z gimnazjum w Gołkowicach. Nauczycielki prowadzące warsztaty (Dorota Kulig - Marcisz i Beata Łęczycka) zapoznały młodzież z ofertą edukacyjną naszej szkoły i zaprosiły gimnazjalistów, aby pod okiem starszych kolegów z kl. II i III TŻG przygotowali smaczne potrawy, które później próbowali.
Dnia, 30 października, w pracowni żywienia uczniowie klasy III TŻG z gr. 1 pod nadzorem pani Beaty Łęczyckiej brali udział w zajęciach nt. „Wariacje pierogowe.” Zadaniem było przygotowanie w zespołach po dwa rodzaje pierogów, wyporcjowanie ich oraz sporządzenie do nich odpowiedniego dipu.
W czwartek – 25 X – klasa 2 TŻG wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych gastronomicznych ( Dorotą Kulig- Marcisz i Małgorzatą Ziębą) włączyła się w działania na rzecz akcji charytatywnej.
Serdecznie dziękujemy młodzieży z klas: I, II i III Technikum żywienia i usług gastronomicznych za pomoc przy produkcji, dekoracji i pakowaniu ciasteczek na akcje rocznicowe (np. Stulecie Niepodległej) oraz charytatywne. Jesteście wspaniali.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych .
22 listopada w ZSG nr 2 w Krakowie odbyła się XV edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych: „Stół pięknie nakryty – w drodze do Niepodległości”. Naszą szkołę reprezentowała uczennica: Emilia Majocha z kl. III TŻG (kat. kucharz) pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych Doroty Kulig - Marcisz.
W październiku klasa 3 TŻG odbywała praktyki zawodowe. Zdobywali nowe doświadczenia, wiedzę i umiejętności. W listopadzie grupa pani Doroty Kulig - Marcisz na zajęciach w pracowni gastronomicznej pochwaliła się swymi umiejętnościami. Potrawy wyglądały i smakowały wyśmienicie.
Gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów w zgłębianiu tajników sztuki kulinarnej!
Dnia 3 grudnia nauczyciele przedmiotów gastronomicznych zorganizowali kolejne warsztaty, których celem jest propagowanie kierunków, jakie w swojej ofercie posiada nasza szkoła. Klasa 2 TŻG pod kierunkiem pani Małgorzaty Zięby przeprowadziła pokaz z zakresu wykonywania ozdób cukierniczych, oraz dekoracji pierników świątecznych. Zaproszoną młodzież serdecznie powitała pani wicedyrektor Urszula Sadowska.
Dnia 8 stycznia grupa pani Beaty Łęczyckiej z klasy III TŻG przygotowała różne desery pod hasłem „Dla każdego coś słodkiego”. Uczniowie wykazali się pomysłowością i kreatywnością w przygotowaniu i sposobie podania wybranych przez siebie słodkości.
Promując zdrowe nawyki żywieniowe, tym razem klasa IIITŻUG w dniu 30.10.2018 pod nadzorem nauczyciela Doroty Kulig- Marcisz przygotowała smaczne, zdrowe i kolorowe potrawy.
W środę 13.06. klasa 2TŻG wraz z nauczycielami: Dorotą Kulig- Marcisz i Małgorzatą Ziębą odwiedziły pasiekę hobbystyczną państwa Borzęckich. Młodzież zapoznała się z produkcją miodów i różnego rodzaju preparatami pszczelimi np. pyłek kwiatowy, pierzga, propolis, kremy, maści.