Carving – to niezwykła dziedzina sztuki kulinarnej rodem z Chin. Wyodrębniła się z tzw. sztuki pałacowej, a pierwsze wzmianki o fantazyjnym i artystycznym wycinaniu owoców i warzyw datowane są na (VII – X w.) czyli okres panowania dynastii Tang.
Klasa 2 TŻG w czerwcu po powrocie z praktyk pochwaliła się nowymi umiejętnościami, a ochotnicy przygotowali dania popisowe. Kwitnące o tej porze krzewy zachęcały do stworzenia zdrowych syropów, zwłaszcza z kwiatów czarnego bzu, a potem wypiekali ciasta, tym razem w wersji mini: rurki z kremem, babeczki i inne ciasteczka. Na finał zajęć edukacyjnych uczniowie wykonali tort w kształcie lalki.
Podczas dwudniowej wycieczki (29 - 30 maja) nasza klasa - 3 TŻG - wraz z wychowawcą Małgorzatą Ziębą i opiekunem Beatą Łęczycką poznawała najpiękniejsze polskie góry. W Zakopanem dopisały pogoda, humory, zdrowie, więc nic nam więcej nie trzeba było.
W piątek, 25 maja, klasa I TŻG z nauczycielami Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą w ramach wycieczki zawodowej odwiedziły hobbystyczną pasiekę państwa W. i J. Borzęckich.
Tegoroczne Dni Zdrowia w naszej szkole trwały 2 dni. W pierwszym – 24 kwietnia – nasi uczniowie oraz gimnazjaliści, którzy przybyli na dzień otwarty, zapoznali się z treścią plakatów o zdrowym odżywianiu wykonanych przez klasę II TŻG.
W piątek, 6 kwietnia, kl. I TŻG uczestniczyła wraz z nauczycielami Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą w wycieczce zawodowej do Rozlewni wód w Tyliczu, która stała się własnością spółki Coca‑Cola HBC Polska.
W pierwszy dzień wiosny kl. II TŻiUG pod opieką nauczycielek przedmiotów zawodowych ( Doroty Kulig - Marcisz i Małgorzaty Zięby) w ramach wycieczki zwiedziła Hotel Mercure**** w Krynicy - Zdroju. Uczniów zachwyciła nowoczesna aranżacja hotelu, restauracji, pokojów oraz części spa.
W dniach: 27.02. i 1.03. nauczycielki przedmiotów zawodowych: D. Kulig- Marcisz, M. Zięba i B. Łęczycka zorganizowały dla klasy II i III o profilu Technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych wycieczki prozawodowe do zakładów gastronomicznych. Celem było zapoznanie uczniów z układem funkcjonalnym tych zakładów, technologią produkcji potraw i napojów oraz ich nowoczesnym wyposażeniem. Odwiedziliśmy Hotel Ibis w Nowym Sączu Browar Trzy Korony, oraz Hotel Heron.
W czwartek – 18. 01. – nauczyciele przedmiotów gastronomicznych zorganizowali dla uczniów naszej szkoły kurs barmański, który przeprowadził profesjonalista, pan G. Górnik, w pracowni obsługi konsumenta przy ul. Krakowskiej. W kursie uczestniczyła klasa 3 TŻG oraz kilka osób z kl. 4 TŻG.
W dniu 19 grudnia klasa II TŻiUG 2017 roku samodzielnie zorganizowała swoją wigilię. Na pięknie przybranym stole znalazły się wigilijne potrawy i pyszne wypieki. Był to mile spędzony czas wśród wzajemnych życzeń, śpiewaniu kolęd i rozmów na temat świątecznych tradycji.