tatry1.jpg

Patron

ks. prof. Józef Tischner (1931-2000)...

more

Rekrutacja

Informacje...

more

Egzaminy

Podstawowe informacje...

more

Kierunki kształcenia

Oferta edukacyjna
Filmy promujące zawód  

more

wirtualny

wirtualny

Starosądecki Zespół Szkół z tytułem ZŁOTEJ SZKOŁY NBP!

W dniu 26 września klasa 1 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych integrowała się na wycieczce  w Barcicach wraz z wychowawczynią - panią Dominiką Janczurą-Leszko i  pedagogiem szkolnym - panią Joanną Tokarz.  Ciekawe zajęcia, gry integracyjne pomagały uczniom lepiej wzajemnie się poznać. Pierwszoklasiści dowiedzieli się, jak ważne są postawa koleżeńska i wzajemna pomoc. Po zajęciach i poczęstunku z grilla były zabawy na świeżym powietrzu. W miłej atmosferze klasa miała okazję się zintegrować i dobrze zapoczątkować swoją przygodę w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu.

Zobacz>>>

18 listopada rozpoczęły się próbne egzaminy zawodowe – kwalifikacja T.06.  Do  egzaminu przystąpili uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Organizacji Usług gastronomicznych.  Młodzież wykazała się dużymi umiejętnościami,  wykonując zestawy potraw  z mięsa, warzyw i kaszy. Trzecioklasiści  podzielili się na dwie grupy: pierwszą stanowili  zdający, a druga wcieliła się w rolę egzaminatorów. Posługując  się kryteriami oceniania,  dokonywali  oceny swoich koleżanek i kolegów, podchodząc do tego bardzo surowo i sumiennie. Młodzież przekonała się, że obie role – czyli osób zdających  i  oceniających nie należą do łatwych. Wcześniej pod nadzorem nauczyciela uczniowie bardzo starannie odważyli surowce i przygotowali każdemu zdającemu stanowisko pracy.

more

W celu uatrakcyjnienia zajęć praktycznych w miesiącu grudniu, zostały wprowadzone innowacje polegające na twórczej pracy uczniów. Wzorowano się na kulinarnych programach telewizyjnych. Uczniowie w parach przygotowali ciekawe receptury gastronomiczne, na podstawie których wykonali potrawy oraz dokonali ich prezentacji.
W ocenie prac brano pod uwagę wykonanie potrawy zgodnie z recepturą, atrakcyjność (smak, wygląd), estetykę wykonania, dekoracja potrawy i dobranie zastawy stołowej.
Klasa III TŻG grupa 2 przygotowała potrawy pod hasłem „ Zdrowie na talerzu”, natomiast klasa II TŻG grupa 2 „ Smaki świata”.
Nad pracą uczniów czuwała pani mgr Beata Łęczycka.
Galeria zdjęć>>

Dn 8.12.2015 w ZSP w Nawojowej odbył się I Powiatowy Przegląd Szkół Gastronomicznych . Przegląd odbywał się w kategorii kucharz w której naszą szkołę reprezentował uczeń kl IITŹG- Daniel Podgórni, przygotowujący potrawę świąteczną- pstrąg łososiowy na śnieżnej  pierzynce z serka. Ucznia przygotowała p mgr Beata Łęczycka.W kategorii stołow udział brała uczennica klasy I TZG -Karina Tokarczyk, którą przygotowała mgr Małgorzata Zięba. Stół nosił nazwę kryształowo- lodowa kraina.Celem tego przeglądu było doskonalenie u uczniów umiejętności oraz rozbudzanie inicjatywy , pomysłowości,poprzez prezentacje potraw i stołów świątecznych, z wykorzystaniem różnych produktów tradycyjnych.  Dyrektorzy szkół , opiekunowie oraz uczestnicy przeglądu uhonorowani zostali dyplomami oraz świątecznym upominkiem wykonanym przez uczniów ZSP w Nawojowej.
Galeria zdjęć>>

1 grudnia kl.3TŻG i 3TIŻG pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych p.Wioletty Kosakowskiej była na wycieczce zawodowej w piekarni EPI  w Szczawnicy. Właściciel piekarni pan Edward Stawiarski osobiście oprowadził nas po piekarni oraz pokazał jak przebiega proces technologiczny produkcji chleba metodą tradycyjną w piecu opalanym drewnem. Każdy z uczniów dzięki życzliwości właściciela mógł sobie upiec pizze. Młodzież brała również udział w warsztatach piekarskich wykonując ciasteczka i słodkie ozdoby świąteczne.
Galeria zdjęć>>>

 

 

Dnia 19.11.2015 roku klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych grupa II pod opieką p. Beaty Łęczyckiej udała się na wycieczkę zawodową do pięciogwiazdkowego  Hotelu Heron w Siennej.

more

13 listopada uczniowie kl.IV TŻG wraz z nauczycielem Wiolettą Kosakowską w ramach wycieczki zawodowej odwiedzili Hotel Prezydent **** w Krynicy –Zdrój. Uczniowie zapoznali się z układem funkcjonalnym hotelu, obejrzeli pokoje i apartamenty. Zapoznali się z ofertą spa, przyglądali się jak przebiega proces produkcyjny w części gastronomicznej hotelu.

 

more

9 listopada odbyły się eliminacje szkolne XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Udział wzięli uczniowie klas o profilu żywieniowym:

more

W piątek 30 października 2015 roku klasa IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych mgr Wiolety Kosakowskiej oraz wychowawczyni mgr Dominiki Janczury - Leszko, była na wycieczce zawodoznawczej w 5 - gwiazdkowym Hotelu Heron w Siennej. 

more

Dnia 22 X 2015 roku w Zespole Szkół nr 1 w Nowym Sączu odbył się IX Sądecki Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tematem konkursu były „Prozdrowotne potrawy i napoje na europejskim stole”. W konkursie w kategorii kucharz, wśród wielu szkół brała też udział uczennica naszej szkoły Angelina Słowik z klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Pod opieką pani Beaty Łęczyckiej uczennica przygotowała potrawę „Fantazje drobiowo-brokułowe na mchu z kiełków”.

more