28 listopada br. w hali sportowej MOSiR w Nowym Sączu rozegrano Mistrzostwa Powiatu Nowosądeckiego w unihokeju chłopców szkół ponadgimnazjalnych. W zawodach wystąpiło sześć drużyn: Zespół Szkół w Łącku, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Krynicy-Zdroju, Zespół Szkół Zawodowych w Grybowie, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu, Powiatowy Zespół Szkół w Muszynie, Liceum Ogólnokształcące w Grybowie. Najlepszym zespołem okazali się chłopcy z Muszyny, którzy zdobyli Mistrzostwo Powiatu i awansowali do zawodów wojewódzkich. Drugie miejsce wywalczyli uczniowie z Łącka, nasi, pod opieką pani Anny Siedlarz, zajęli trzecie.
Niespełna trzy lata temu Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych otrzymał swoje imię - ks. prof. Józefa Tischnera, dołączając tym samym do Rodziny Szkół Tischnerowskich. „Ojcem” tej rodziny jest brat naszego patrona – pan Kazimierz Tischner. Na spotkanie z nim zapraszamy 15 grudnia na salę gimnastyczną przy ul. Daszyńskiego 15.
Dnia 29 listopada odbył się szkolny etap Olimpiady Wiedzy o Ubezpieczeniach, w którym wzięło udział 11 uczniów. Przed najlepszymi etap wojewódzki - a my życzymy dotarcia do etapu centralnego i zdobycia najwyższej nagrody, czyli wymarzonego indeksu na studia wyższe - powodzenia
Wprawdzie jeszcze miesiąc do świąt , ale już budynek naszej szkoły przy ul. Krakowskiej pachnie piernikami.
Uczniowie z klas żywieniowych przygotowują się powoli do świąt . Klasa II Technikum Żywienia i Organizacji Usług Gastronomicznych rozpoczęła wypiek pierników, które z czasem nabierają jeszcze ciekawszych walorów smakowych i zapachowych.
18 listopada reprezentanci siedmiu szkół ponadgimnazjalnych prowadzonych przez Powiat Nowosądecki wzięli udział w I edycji Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Dzikie Smaki Sądecczyzny” w Muszynie. Wszystkie drużyny przyrządzały potrawy z mięsa dzika. Jury - specjaliści z zakresu gastronomii - oceniało nie tylko smak potraw, ale też ich wygląd i prezentację. Naszą szkołę w szrankach konkursowych reprezentowali: Joanna Stafińska i Marcin Szkaradek, którzy pod kierunkiem pani Doroty Kulig-Marcisz przygotowali potrawę „Dziki kąsek gajowego” (wyróżnienie w konkursie). Zaznaczyliśmy swoją obecność także występem niezawodnych sygnalistów myśliwskich, wszak dzika trzeba upolować, zanim będzie można go przyrządzić.
W ostatnich dniach Polacy w całym kraju uczestniczyli w różnych uroczystościach, by świętować wielkie wydarzenie – 11 Listopada. We czwartek (17.11.) nasza społeczność szkolna uczestniczyła w przeglądzie pieśni patriotycznych, upamiętniając muzyką i śpiewem odzyskanie niepodległości.
We wtorek, 15 listopada, klasa II Technik Żywienia i Organizacji Usług Gastronomicznych wraz z nauczycielami przedmiotów gastronomicznych wybrała się na wycieczkę do jednej z najstarszych restauracji, która mieści się w Krakowie przy Rynku Głównym