W soboty 30.03. oraz 6.04. w naszej szkole odbył się kurs barmański, w którym uczestniczyła klasa III TŻiUG.
W pierwszej części - teoretycznej uczniowie poznali historię i typologię alkoholi oraz sekrety barmańskie. Nauczyli się rozróżniać i nazywać sprzęt barmański, rodzaje szkła, surowce stosowane w barze, a także klasyfikację napojów mieszanych z podziałem na kategorie.
W środę,11.09 klasa II TŻG z nauczycielami Dorotą Kulig- Marcisz i Beatą Łęczycką w ramach wycieczki zawodowej odwiedziły hobbystyczną pasiekę państwa W. i J. Borzęckich.
Gospodarze zapoznali uczniów z podstawowymi informacjami na temat różnych gatunków miodów i produktów pszczelich tj. modu,pyłku kwiatowego, pierzgi, propolisu, mleczka pszczelego oraz kosmetyków: kremów i maści.
Klasa III TŻG w październiku odbyła dwutygodniowe praktyki zawodowe w wybranych przez siebie zakładach gastronomicznych. Młodzież nabyła nowych umiejętności i wiedzy. Dania, które najbardziej przypadły im do gustu, zaprezentowali na zajęciach pracowni gastronomicznej, co potwierdza foto prezentacja.
Gratulujemy! – wszystkie potrawy były wyborne i godne polecenia. Galeria zdjęć >>>
Dnia 18 listopada w Zespole Szkół nr 1 w Nowym Sączu odbył się XI Sądecki Konkurs Szkół Gastronomicznych, którego hasłem przewodnim były „ Bałkańskie przysmaki na europejskim stole”. Celem konkursu między innymi było: propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych z wykorzystaniem produktów regionalnych w kuchni bałkańskiej, rozwijanie wyobraźni kulinarnej, jak również integracja młodzieży.
We wtorek, 05.02. klasa II TŻG wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych gastronomicznych Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą wzięła udział w wycieczce zawodowej do Pijalni czekolady Penczar w Korczynie. Młodzież zapoznała się z procesem produkcji i historią czekolady: od kawowca po wyrób gotowy.
„ Potrawy z ziemniaka” - pod tym hasłem dnia 11.09.2018 w naszej pracowni żywienia, klasa III TŻG wykonywała popisowe dania z ziemniaków w ramach Top-Cheff.
Obie grupy wykazały się pomysłowością i kreatywnością w przygotowaniu i sposobie podania wymyślonych przez siebie potraw.
W piątek, 21 września, kl. II TŻG uczestniczyła wraz z nauczycielami Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą w wycieczce zawodowej do Domu weselnego u państwa Klagów w Gołkowicach k. Starego Sącza.
Uczniowie zapoznali się z układem funkcjonalnym zakładu, wyposażeniem sal, aranżacją wnętrz, a także konfiguracją stołów.
W drugiej połowie września (17.09.) w ramach zajęć z pracowni gastronomicznej, tym razem klasa II TŻiUG pod opieką nauczycieli Doroty Kulig - Marcisz i Małgorzaty Zięby samodzielnie przygotowała popisowe potrawy. Tematem przewodnim był ziemniak.
Promując zdrowe nawyki żywieniowe, kl. 2 TŻG na zajęciach pracowni gastronomicznej 27.09. wykonywała trudne zadanie. Biorąc pod uwagę sezonowość produktu i wysoką zawartość witamin w surowcu, uczniowie mieli do dyspozycji określoną grupę składników, z których przygotowali dania.
W poniedziałek, 1. października, uczniowie 2 TŻG z nauczycielami Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą zapoznali się z wyposażeniem, układem funkcjonalnym oraz okolicznościowymi kartami menu Willi Poprad w Rytrze.