Okazuje się, iż czas pandemii mobilizuje naszych uczniów do umilania codzienności domownikom. Młodzież klasy 2TŻG „rozwija kulinarne skrzydła” w kuchni:młodzi gotują, grillują, pieką, smażą, dekorują – czyste szaleństwo! Efekty pracy są monitorowane, o czym świadczy bogata fotorelacja przesyłana z różnych etapów produkcji potraw od surowców po gotowy posiłek.
Klasy pierwsze gastronomiczne, spoglądając na popisowe dania swoich starszych kolegów i koleżanek, zaskakują swoich nauczycieli. Uczniowie klasy 1TŻGp przysyłają receptury na wyśmienite desery z wykorzystaniem owoców sezonowych i dań z warzyw, polecają między innymi: ciasto kruche z malinami i delikatną pianką, kocie oczka, gorące lody, ciasto amerykańskie, racuchy z jabłkami, faszerowaną cukinię kaszą jaglaną.
Młodzież naszej szkoły– w obecnej sytuacji – podczas zajęć zdalnego nauczania zgłębia wiedzę teoretyczną oraz szlifuje swoje praktyczne umiejętności.Jedną z nich jest przygotowanie i poprowadzenie zajęć animacyjnych dla najmłodszych. Przedszkolaki to grupa „klientów” wymagająca specyficznego podejścia ze strony animatora.
Wszyscy już wiemy, że w ramach ochrony przed koronawirusem trzeba stosować się do wszystkich zaleceń Ministerstwa Zdrowia. To pierwsza linia obrony, ale mamy drugą – własną odporność, którą można wzmacniać. Aby układ odpornościowy mógł sprawnie radzić sobie z intruzami, musi mieć sprzyjające warunki do działania, a te zapewnia m. in. dobra, ogólna kondycja organizmu.
Jak wszystko będzie dobrze już w czerwcu klasa IIITŻG przystąpi do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Młodzież cały czas intensywnie pracuje, rozwiązuje testy, gotuje, piecze, garniruje potrawy. Wszystko po to by utrwalić wiedzę i nabyte umiejętności ,a już za miesiąc zaskoczyć egzaminatora czego bardzo im życzymy. Młodzież wykonała kolejny próbny egzamin, tym razem udokumentowała swoją pracę robiąc fotorelację. Miło Was widzieć, super organizacja, jesteśmy z Was dumne.
Galeria zdjęć >>>
Pomimo panującej sytuacji i zdalnego nauczania klasy gastronomiczne gotują wyśmienite potrawy, pieką wspaniałe ciasta, przygotowują wyborne kawy i desery. Sprawdzone w warunkach domowych przepisy poprawiają humor i zapewniają dobre samopoczucie.
W tak trudnym dla nas wszystkich okresie pandemii trzeba się zmobilizować i zaangażować, może nawet jeszcze bardziej, w różne możliwości zdobywania wiadomości i umiejętności. Jest to niełatwe, ale też i nie niemożliwe. Klasy żywieniowe starają się realizować swoje tematy w sposób teoretyczny, oraz praktyczny, w czym pomagają nam różne platformy i dziennik elektroniczny.