W piątek – 22 marca – odbył się Światowy Dzień Wody. W akcji promującej zdrowy styl życia i nawadniania organizmu wzięła młodzież profilu gastronomicznego wraz z nauczycielem Dorotą Kulig-Marcisz. W przedsięwzięciu wsparł społeczność szkolną lokalny producent: Rozlewnia Wody Mineralnej Cechini Dystrybucja Sp. z o.o. Muszyna – Złockie. Dziękujemy serdecznie za wsparcie.
W przedświąteczny poniedziałek (25 marca) odbył się Szkolny konkurs gastronomiczny, w którym trzeba było wykazać się umiejętnością nakrywania i dekoracji stołów wielkanocnych. Oceniany był dobór bielizny stołowej, zgodność nakrycia z opracowanym menu, estetyka i dekoracje, wkład pracy własnej i pomysłowość.
Uczniowie klasy IV, kształcący się w zawodzie technik leśnik wraz z dyrektorem Grzegorzem Skalskim oraz nauczycielami Agatą Czyżowicz oraz Przemysławem Depczyńskim uczestniczyli w akcji sadzenia drzew, zorganizowanej w ramach III Małopolskich Dni dla Klimatu 2024 i kampanii „ZadrzewiajMY. Na Miejskiej Górze zostało posadzonych 500 szt. jodły pospolitej.
Kampania „ZadrzewiajMY” realizowana jest przez Powiat Nowosądecki w ramach projektu LIFE-IP EKOMAŁOPOLSKA.
W dniach 12-14 marca nasi uczniowie przeżywali czas rekolekcyjnych zamyśleń. W refleksję wprowadził nas ks. Jarosław Gieniec. Był to czas modlitwy, rozważania Słowa Bożego, a także okazja do spowiedzi. Dziękujemy wszystkim, którzy włączali się w przygotowanie Liturgii. Naszej kochanej młodzieży za piękne świadectwo wiary, Zespołowi za granie, śpiewanie i wszelkie dobro oraz tym, którzy włączyli się czynnie w przebieg rekolekcji.
Uczniowie kształcący się w zawodzie technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej uczestniczyli w spotkaniu edukacyjnym mającym na celu poznanie jednej z najnowocześniejszych instalacji, a mianowicie układu kogeneracyjnego uruchomionego w 2023 roku w Miejskim Przedsiębiorstwie Energetyki Cieplnej, który produkuje energię cieplną i elektryczną.
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest kierunkiem bardzo atrakcyjnym na rynku pracy. W ostatnich latach zaobserwowano wzrost liczby hoteli, pensjonatów, restauracji, punktów gastronomicznych czy kawiarni. Dlatego też wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu usług żywieniowych.
W środę, 20.03., w pracowni żywienia uczniowie klasy 2 TŻG pod kierunkiem pani M. Zięby wykonywali potrawy charakterystyczne dla kuchni angielskiej. Przygotowali tradycyjne śniadanie – jest bardzo obfite i niestety, kaloryczne. W jego skład wchodziły kiełbaski pieczone, bekon, jaja sadzone, fasolka w pomidorach, pieczarki smażone na maśle, pomidorki coctailowe konfitowane, hash browns, tosty z masłem i obowiązkowo herbata z mlekiem.
Przyłącz się do akcji, zakładając 21 marca skarpety nie do pary! Zachęcamy w tym dniu do ubrania się bardzo kolorowo, a na nogi obowiązkowo dwie różne skarpetki!!! Pokaż, że integrujesz się z osobami z Zespołem Downa :)
Wkrótce rozpocznie się rozbudowa szkoły o nowe skrzydło dydaktyczne. Inwestycja znacząco poprawi bazę szkoły, jej funkcjonalność, zapewni komfort organizacyjny i będzie przez wiele lat służyła kolejnym pokoleniom uczniów kształcących się w naszej szkole.
Grzegorz Skalski- dyrektor szkoły
Szymon Kostrzeba i Oskar Skoczeń – uczniowie klasy 2 TP (technik programista) już po raz drugi reprezentowali naszą szkołę najpierw w eliminacjach lokalnych, a 11 marca w eliminacjach regionalnych XXVI Ogólnopolskiego Konkursu Krasomówczego im. Wojciecha Korfantego.