Na pracowni gastronomicznej klasa III Technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczyciela Doroty Kulig-Marcisz wykonała potrawy prozdrowotne. Młodzież opracowała autorskie receptury: królowały dania główne, desery, koktajle.
Nie od dziś wiadomo, że praktyka czyni mistrza. Nikogo też nie trzeba specjalnie przekonywać o jej celowości, zwłaszcza w kontekście szkolnictwa zawodowego. Uczniowie techników z 5-letnim cyklem kształcenia zaczynają praktyki zawodowe zgodnie z wybranym profilem, a w przypadku branży IT są to 4 tygodnie w klasie trzeciej i analogicznie w klasie czwartej.
Cała społeczność szkolna miała ostatnio okazję włączyć się w akcję na rzecz pomocy przytulisku dla bezdomnych zwierząt w Łącku. Wolontariat szkolny czuwał nad przebiegiem zbiórki. Potrzebna była dobrej jakości karma, koce, niepotrzebne ręczniki, akcesoria typu smycze, obroże, miski. Jak zwykle, można było liczyć na wrażliwość i dobro uczniów oraz pracowników szkoły. Finalnie udało się zebrać 675 zł, kwotę tę przytulisko wykorzystało na zakup 40 beli słomy oraz dobrej jakości karmę.
Młodzież profilu gastronomicznego lubi uczyć się inaczej – zwłaszcza podczas wycieczek zawodowych. Tym razem zapoznała się ona z układem funkcjonalnym, wyposażeniem i asortymentem wyrobów piekarni ,,Rolnik” w Starym Sączu. Wizyta zawodowa odbyła się pod opieką nauczycieli: Doroty Kulig-Marcisz i Ewy Kapłon. Uczniowie mogli dokonać degustacji drożdżówek, bułek, chleba gospodarskiego.
W piątek – 22 marca – odbył się Światowy Dzień Wody. W akcji promującej zdrowy styl życia i nawadniania organizmu wzięła młodzież profilu gastronomicznego wraz z nauczycielem Dorotą Kulig-Marcisz. W przedsięwzięciu wsparł społeczność szkolną lokalny producent: Rozlewnia Wody Mineralnej Cechini Dystrybucja Sp. z o.o. Muszyna – Złockie. Dziękujemy serdecznie za wsparcie.
W przedświąteczny poniedziałek (25 marca) odbył się Szkolny konkurs gastronomiczny, w którym trzeba było wykazać się umiejętnością nakrywania i dekoracji stołów wielkanocnych. Oceniany był dobór bielizny stołowej, zgodność nakrycia z opracowanym menu, estetyka i dekoracje, wkład pracy własnej i pomysłowość.
Uczniowie klasy IV, kształcący się w zawodzie technik leśnik wraz z dyrektorem Grzegorzem Skalskim oraz nauczycielami Agatą Czyżowicz oraz Przemysławem Depczyńskim uczestniczyli w akcji sadzenia drzew, zorganizowanej w ramach III Małopolskich Dni dla Klimatu 2024 i kampanii „ZadrzewiajMY. Na Miejskiej Górze zostało posadzonych 500 szt. jodły pospolitej.
Kampania „ZadrzewiajMY” realizowana jest przez Powiat Nowosądecki w ramach projektu LIFE-IP EKOMAŁOPOLSKA.
W dniach 12-14 marca nasi uczniowie przeżywali czas rekolekcyjnych zamyśleń. W refleksję wprowadził nas ks. Jarosław Gieniec. Był to czas modlitwy, rozważania Słowa Bożego, a także okazja do spowiedzi. Dziękujemy wszystkim, którzy włączali się w przygotowanie Liturgii. Naszej kochanej młodzieży za piękne świadectwo wiary, Zespołowi za granie, śpiewanie i wszelkie dobro oraz tym, którzy włączyli się czynnie w przebieg rekolekcji.
Uczniowie kształcący się w zawodzie technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej uczestniczyli w spotkaniu edukacyjnym mającym na celu poznanie jednej z najnowocześniejszych instalacji, a mianowicie układu kogeneracyjnego uruchomionego w 2023 roku w Miejskim Przedsiębiorstwie Energetyki Cieplnej, który produkuje energię cieplną i elektryczną.
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest kierunkiem bardzo atrakcyjnym na rynku pracy. W ostatnich latach zaobserwowano wzrost liczby hoteli, pensjonatów, restauracji, punktów gastronomicznych czy kawiarni. Dlatego też wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu usług żywieniowych.