W poniedziałek, 15 października, w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. W. Witosa w Nawojowej odbyły się obchody Powiatowego Dnia Edukacji Narodowej. W trakcie uroczystości Starosta Powiatu Nowosądeckiego Marek Pławiak wręczył nagrody starosty.
Dzień Nauczyciela (Komisji Edukacji Narodowej) w tym roku wypadł w niedzielę, dlatego w naszej szkole poniedziałek poświęciliśmy na wspomnienia i podziękowania.
Nasza szkoła wzięła udział w konkursie edukacyjnym pn. „Made in Malopolska. Co ty wiesz o regionie?”, który został zorganizowany przez Samorząd Województwa Małopolskiego, a jego celem miało być pogłębienie wiedzy młodzieży odnośnie regionu, jego historii, mieszkańców, dziedzictwa kulturowego oraz tradycji muzycznych.
W piątek, 5 października, klasa I technikum żywienia i usług gastronomicznych była na wycieczce integracyjnej. Uczniowie mieli okazję spalić trochę kalorii w parku trampolin „JumpMania” w Nowym Sączu, a zabawy oraz skoki z wysokości do basenu pełnego gąbek to także powody do autentycznej radości.
Po raz kolejny uczniowie klas leśnych wybrali się na praktykę leśną do miejscowości Kloster Schӧntal (Badenia-Wirtembergia), która odbyła się w dniach od 28 września do 6 października. Jak w poprzednich latach program praktyk był bardzo interesujący i intensywny.
W dniach: 9 i 11 października w pracowni żywienia zostały zorganizowane warsztaty kulinarne dla uczniów z gimnazjum w Gołkowicach. Nauczycielki prowadzące warsztaty (Dorota Kulig - Marcisz i Beata Łęczycka) zapoznały młodzież z ofertą edukacyjną naszej szkoły i zaprosiły gimnazjalistów, aby pod okiem starszych kolegów z kl. II i III TŻG przygotowali smaczne potrawy, które później próbowali.
4 października nasza drużyna zorganizowała event poświęcony harcerstwu. Zastępowe: Łucja Kozieńska i Izabela Ptaśnik wprowadzały młodsze roczniki w idee harcerstwa, prezentując nie tylko działania szkolnej drużyny, ale także zachęcając do wstępowania w jej szeregi.
W drugiej połowie września (19.09.) na obiektach Klubu Sportowego „Zawada” w Nowym Sączu odbyły się Mistrzostwa Powiatu w piłce nożnej 11-osobowej chłopców, w których wzięła udział 15-osobowa reprezentacja naszej szkoły.
W poniedziałek, 1. października, uczniowie 2 TŻG z nauczycielami Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą zapoznali się z wyposażeniem, układem funkcjonalnym oraz okolicznościowymi kartami menu Willi Poprad w Rytrze.
Promując zdrowe nawyki żywieniowe, kl. 2 TŻG na zajęciach pracowni gastronomicznej 27.09. wykonywała trudne zadanie. Biorąc pod uwagę sezonowość produktu i wysoką zawartość witamin w surowcu, uczniowie mieli do dyspozycji określoną grupę składników, z których przygotowali dania.