slide-1.jpg

Patron

ks. prof. Józef Tischner (1931-2000)...

more

Rekrutacja

Informacje...

more

Egzaminy

Podstawowe informacje...

more

Kierunki kształcenia

Oferta edukacyjna
Filmy promujące zawód  

more

wirtualny

wirtualny

W piątek, 6 kwietnia, kl. I TŻG uczestniczyła wraz z nauczycielami Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą w wycieczce zawodowej do Rozlewni wód w Tyliczu, która stała się własnością spółki Coca‑Cola HBC Polska.

more

W pierwszy dzień wiosny kl. II TŻiUG pod opieką nauczycielek przedmiotów zawodowych ( Doroty Kulig - Marcisz i Małgorzaty Zięby) w ramach  wycieczki zwiedziła Hotel Mercure**** w Krynicy - Zdroju. Uczniów zachwyciła nowoczesna aranżacja hotelu, restauracji, pokojów  oraz części  spa.

more

   W dniach: 27.02. i 1.03. nauczycielki przedmiotów zawodowych: D. Kulig- Marcisz, M. Zięba i B. Łęczycka zorganizowały dla klasy II i III o profilu Technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych wycieczki prozawodowe do zakładów gastronomicznych. Celem  było  zapoznanie uczniów z układem funkcjonalnym tych zakładów,  technologią produkcji potraw i napojów oraz ich nowoczesnym wyposażeniem.  Odwiedziliśmy Hotel Ibis w Nowym Sączu  Browar Trzy Korony, oraz Hotel Heron.

more

W czwartek – 18. 01. – nauczyciele przedmiotów gastronomicznych zorganizowali dla uczniów naszej szkoły kurs barmański, który przeprowadził profesjonalista, pan G. Górnik, w pracowni obsługi konsumenta przy ul. Krakowskiej. W kursie uczestniczyła klasa 3 TŻG oraz kilka osób z kl. 4 TŻG.

more

W dniu 19 grudnia  klasa II TŻiUG 2017 roku samodzielnie zorganizowała swoją wigilię.  Na pięknie przybranym stole znalazły się wigilijne potrawy i pyszne wypieki. Był to mile spędzony czas wśród wzajemnych życzeń, śpiewaniu kolęd i rozmów na temat świątecznych tradycji.  

more

Pod takim hasłem 14 grudnia odbył się konkurs „Mini Top-Cheff” klasy III TŻiUG grupy 2. Zadaniem uczennic było przygotowanie świątecznego ciasta i podanie go w formie deseru. By utrudnić zadanie, w swojej recepturze musiały ująć trzy dowolne składniki z pięciu ( pomarańcza, czekolada, mak, przyprawa do pierników, kakao).

more

   W dniu 7 grudnia w naszej szkole odbyła się "Lekcja na 12 gwiazdek", którą przeprowadzili pracownicy Stowarzyszenia Absolwent z Rzeszowa: pani Sylwia Mazur i pan Marek Podraza.    
Koordynatorem była pani Dominika Janczura - Leszko.
W ramach zajęć zostały zrealizowane tematy: „Ja i Unia Europejska" oraz „Wspólny Rynek, czyli edukacja i praca w Unii".

more

   W czwartek - 7 XII - młodzież klasy 3 TŻiUG wraz z nauczycielami – D. Kulig- Marcisz i M. Ziębą
uczestniczyła w wycieczce zawodowej, celem której było poznanie lokalnych zakładów produkujących żywność we własnym zakresie sprawdzonymi tradycyjnymi metodami. Uczniowie poznawali tajniki  zastosowania, znaczenia i mocy różnych gatunków drożdży.

more

W naszej szkole uczniowie nie tylko lubią się uczyć, ale także zachęcają innych do nauki. W środę - 29 listopada - odbyły się warsztaty kulinarne pt. ,,Piernikowe szaleństwo" prowadzone przez nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych Dorotę Kulig-Marcisz. W zajęciach praktycznych uczestniczyli uczniowie klasy III Gimnazjum im. J. Słowackiego ze Starego Sącza.

more

W piątek 17 listopada kl.  1TŻG wraz  z nauczycielami: Dorotą Kulig- Marcisz i Małgorzatą Ziębą miała możliwość zapoznać się z układem funkcjonalnym i wyposażeniem hotelu Ibis w Nowym Sączu, między innymi z asortymentem potraw i napojów, wyposażeniem pokojów oraz standardami obowiązującymi w obiekcie.

more