slide-1.jpg

Patron

ks. prof. Józef Tischner (1931-2000)...

more

Rekrutacja

Informacje...

more

Egzaminy

Podstawowe informacje...

more

Kierunki kształcenia

Oferta edukacyjna
Filmy promujące zawód  

more

wirtualny

wirtualny

W piątek 24 lutego młodzież klasy III TŻG grupy 2 przygotowywała potrawy, wzorując się na programie telewizyjnym Top-Chef. Uczniowie w parach wykonywali potrawy według przygotowanych przez siebie receptur.

W ocenie prac brano pod uwagę zgodność z przepisem, ekspozycję oraz dekorację potrawy, a także przestrzeganie zasad bhp podczas pracy. Nad wykonaniem potraw czuwała mgr Beata Łęczycka.  

Zobacz>>>

Środek tygodnia – 25 stycznia – był bardzo przyjemny dla klasy 2 TZiUG, która wraz z wychowawcą Małgorzatą  Zięba i panią Dorotą Kulig- Marcisz uczestniczyły w kuligu. Wprawdzie mogło być  więcej śniegu, ale to nam nie przeszkadzało.  Dwa zaprzęgi konne ciągnęły długi sznur sanek. Nie obyło się bez upadków, głównie tych z ostatnich sanek, ale na szczęście wszystko zakończyło się śmiechem. Po przejażdżce mogliśmy zobaczyć zaplecze kuchenne i zapoznać się z ofertę Karczmy. Mieliśmy również możliwość degustacji kiełbasek z grilla – dokonując  oczywiście oceny organoleptycznej   Było wspaniale, teraz możemy zaczynać aktywne ferie.

more

Dnia 24 października 2016 r. kl. IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką pań: Beaty Łęczyckiej i Małgorzaty  Zięby udała się do pięciogwiazdkowego  Hotelu Heron w Siennej. Dzięki uprzejmości właściciela i personelu zwiedziła część gastronomiczną i  hotelową.

more

Uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z nauczycielami (Dorotą Kulig-Marcisz i Małgorzatą Ziębą) dnia 9 grudnia – w ramach wycieczki zawodowej zwiedzili Hotel Dr Irena Eris ****i Hotel Mercure**** w Krynicy-Zdrój.

Dzięki życzliwości pracowników oprowadzających nas po obiekcie, uczniowie zapoznali się z układem funkcjonalnym hoteli. Dowiedzieli się wiele o kategoryzacji obiektów hotelowych, Obejrzeli także pokoje o różnych standardach, zapoznając się z wyposażeniem jednostek mieszkalnych, SPA. Przyglądali się również pracy hotelu, restauracji hotelowej, która poleca dania kuchni polskiej oraz znane i lubiane dania z kuchni europejskiej.

Zobacz>>>

 Dnia 7 grudnia gościliśmy w naszych pracowniach gastronomicznych przy ul. Krakowskiej uczniów gimnazjum na warsztatach kulinarnych. Gimnazjaliści zapoznali się z nowoczesnym wyposażeniem pracowni: gastronomicznej oraz obsługi konsumenta, w których na co dzień uczą się zawodu nasi uczniowie. Uczniowie kl. 2 TŻiUG przygotowali trzy stanowiska tematyczne: ze sprzętem do obsługi konsumenta, barmańskim i cukierniczym.

more

Uczniowie klasy 2TŻG i 3TŻG uczestniczyli listopadzie i grudniu w warsztatach dekoracji świątecznych wypieków, deserów i pierników przeprowadzonych w firmie Dekor Pol. Młodzież dostała pierniczki, desery, kolorowe koronki i wiele innych akcesoriów do dekoracji. Każdy miał inny pomysł, dzięki czemu wszystkie słodkości były wyjątkowe.  Uczniom bardzo podobały się warsztaty. Ponadto każdy zabrał swoje pierniki do domu, a desery zostały skonsumowane na miejscu.

more

W dniu 26 września klasa 1 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych integrowała się na wycieczce  w Barcicach wraz z wychowawczynią - panią Dominiką Janczurą-Leszko i  pedagogiem szkolnym - panią Joanną Tokarz.  Ciekawe zajęcia, gry integracyjne pomagały uczniom lepiej wzajemnie się poznać. Pierwszoklasiści dowiedzieli się, jak ważne są postawa koleżeńska i wzajemna pomoc. Po zajęciach i poczęstunku z grilla były zabawy na świeżym powietrzu. W miłej atmosferze klasa miała okazję się zintegrować i dobrze zapoczątkować swoją przygodę w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu.

Zobacz>>>

18 listopada rozpoczęły się próbne egzaminy zawodowe – kwalifikacja T.06.  Do  egzaminu przystąpili uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Organizacji Usług gastronomicznych.  Młodzież wykazała się dużymi umiejętnościami,  wykonując zestawy potraw  z mięsa, warzyw i kaszy. Trzecioklasiści  podzielili się na dwie grupy: pierwszą stanowili  zdający, a druga wcieliła się w rolę egzaminatorów. Posługując  się kryteriami oceniania,  dokonywali  oceny swoich koleżanek i kolegów, podchodząc do tego bardzo surowo i sumiennie. Młodzież przekonała się, że obie role – czyli osób zdających  i  oceniających nie należą do łatwych. Wcześniej pod nadzorem nauczyciela uczniowie bardzo starannie odważyli surowce i przygotowali każdemu zdającemu stanowisko pracy.

more

W celu uatrakcyjnienia zajęć praktycznych w miesiącu grudniu, zostały wprowadzone innowacje polegające na twórczej pracy uczniów. Wzorowano się na kulinarnych programach telewizyjnych. Uczniowie w parach przygotowali ciekawe receptury gastronomiczne, na podstawie których wykonali potrawy oraz dokonali ich prezentacji.
W ocenie prac brano pod uwagę wykonanie potrawy zgodnie z recepturą, atrakcyjność (smak, wygląd), estetykę wykonania, dekoracja potrawy i dobranie zastawy stołowej.
Klasa III TŻG grupa 2 przygotowała potrawy pod hasłem „ Zdrowie na talerzu”, natomiast klasa II TŻG grupa 2 „ Smaki świata”.
Nad pracą uczniów czuwała pani mgr Beata Łęczycka.
Galeria zdjęć>>

Dn 8.12.2015 w ZSP w Nawojowej odbył się I Powiatowy Przegląd Szkół Gastronomicznych . Przegląd odbywał się w kategorii kucharz w której naszą szkołę reprezentował uczeń kl IITŹG- Daniel Podgórni, przygotowujący potrawę świąteczną- pstrąg łososiowy na śnieżnej  pierzynce z serka. Ucznia przygotowała p mgr Beata Łęczycka.W kategorii stołow udział brała uczennica klasy I TZG -Karina Tokarczyk, którą przygotowała mgr Małgorzata Zięba. Stół nosił nazwę kryształowo- lodowa kraina.Celem tego przeglądu było doskonalenie u uczniów umiejętności oraz rozbudzanie inicjatywy , pomysłowości,poprzez prezentacje potraw i stołów świątecznych, z wykorzystaniem różnych produktów tradycyjnych.  Dyrektorzy szkół , opiekunowie oraz uczestnicy przeglądu uhonorowani zostali dyplomami oraz świątecznym upominkiem wykonanym przez uczniów ZSP w Nawojowej.
Galeria zdjęć>>