Dnia 18 listopada w Zespole Szkół nr 1 w Nowym Sączu odbył się XI Sądecki Konkurs Szkół Gastronomicznych, którego hasłem przewodnim były „ Bałkańskie przysmaki na europejskim stole”. Celem konkursu między innymi było: propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych z wykorzystaniem produktów regionalnych w kuchni bałkańskiej, rozwijanie wyobraźni kulinarnej, jak również integracja młodzieży.
We wtorek, 05.02. klasa II TŻG wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych gastronomicznych Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą wzięła udział w wycieczce zawodowej do Pijalni czekolady Penczar w Korczynie. Młodzież zapoznała się z procesem produkcji i historią czekolady: od kawowca po wyrób gotowy.
„ Potrawy z ziemniaka” - pod tym hasłem dnia 11.09.2018 w naszej pracowni żywienia, klasa III TŻG wykonywała popisowe dania z ziemniaków w ramach Top-Cheff.
Obie grupy wykazały się pomysłowością i kreatywnością w przygotowaniu i sposobie podania wymyślonych przez siebie potraw.
W piątek, 21 września, kl. II TŻG uczestniczyła wraz z nauczycielami Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą w wycieczce zawodowej do Domu weselnego u państwa Klagów w Gołkowicach k. Starego Sącza.
Uczniowie zapoznali się z układem funkcjonalnym zakładu, wyposażeniem sal, aranżacją wnętrz, a także konfiguracją stołów.
W drugiej połowie września (17.09.) w ramach zajęć z pracowni gastronomicznej, tym razem klasa II TŻiUG pod opieką nauczycieli Doroty Kulig - Marcisz i Małgorzaty Zięby samodzielnie przygotowała popisowe potrawy. Tematem przewodnim był ziemniak.
Promując zdrowe nawyki żywieniowe, kl. 2 TŻG na zajęciach pracowni gastronomicznej 27.09. wykonywała trudne zadanie. Biorąc pod uwagę sezonowość produktu i wysoką zawartość witamin w surowcu, uczniowie mieli do dyspozycji określoną grupę składników, z których przygotowali dania.
W poniedziałek, 1. października, uczniowie 2 TŻG z nauczycielami Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą zapoznali się z wyposażeniem, układem funkcjonalnym oraz okolicznościowymi kartami menu Willi Poprad w Rytrze.
W dniach: 9 i 11 października w pracowni żywienia zostały zorganizowane warsztaty kulinarne dla uczniów z gimnazjum w Gołkowicach. Nauczycielki prowadzące warsztaty (Dorota Kulig - Marcisz i Beata Łęczycka) zapoznały młodzież z ofertą edukacyjną naszej szkoły i zaprosiły gimnazjalistów, aby pod okiem starszych kolegów z kl. II i III TŻG przygotowali smaczne potrawy, które później próbowali.
Dnia, 30 października, w pracowni żywienia uczniowie klasy III TŻG z gr. 1 pod nadzorem pani Beaty Łęczyckiej brali udział w zajęciach nt. „Wariacje pierogowe.” Zadaniem było przygotowanie w zespołach po dwa rodzaje pierogów, wyporcjowanie ich oraz sporządzenie do nich odpowiedniego dipu.
W czwartek – 25 X – klasa 2 TŻG wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych gastronomicznych ( Dorotą Kulig- Marcisz i Małgorzatą Ziębą) włączyła się w działania na rzecz akcji charytatywnej.