Z literaturą można obcować na różne sposoby. Klasy pierwsze (I TŻG i I TL) 15 lutego w nowosądeckim MOK-u obejrzały spektakl pt. „Makbet” W. Szekspira w realizacji Teatru „Cracovia”. Prezentowane na deskach scenicznych wydarzenia z odległej przeszłości, uleganie złu, które jest w człowieku, oddane zgodnie z duchem epoki, przerażały, ale równocześnie uświadamiały, że nie straciły nic na swej aktualności. Lekcja języka polskiego – spotkanie z dramatem szekspirowskim poprzedzone było wizytą w Muzeum Sądeckim „Domku gotyckim”, gdzie przewodniczki objaśniały tajemnice historii Nowego Sącza i okolic. Zetknięcie się ze sztuką Sądecczyzny przekonywało, że człowiek potrafi tworzyć dzieła nie tylko o charakterze sakralnym, ale pragnie upamiętniać ważne wydarzenia osobiste i społeczne. Niektóre dzieła sztuki przemawiały swą bogatą symboliką, przypominając, że życie jest krótkie i warto je mądrze przeżyć.
W piątek 24 lutego młodzież klasy III TŻG grupy 2 przygotowywała potrawy, wzorując się na programie telewizyjnym Top-Chef. Uczniowie w parach wykonywali potrawy według przygotowanych przez siebie receptur.
W ocenie prac brano pod uwagę zgodność z przepisem, ekspozycję oraz dekorację potrawy, a także przestrzeganie zasad bhp podczas pracy. Nad wykonaniem potraw czuwała mgr Beata Łęczycka.
Środek tygodnia – 25 stycznia – był bardzo przyjemny dla klasy 2 TZiUG, która wraz z wychowawcą Małgorzatą Zięba i panią Dorotą Kulig- Marcisz uczestniczyły w kuligu. Wprawdzie mogło być więcej śniegu, ale to nam nie przeszkadzało. Dwa zaprzęgi konne ciągnęły długi sznur sanek. Nie obyło się bez upadków, głównie tych z ostatnich sanek, ale na szczęście wszystko zakończyło się śmiechem. Po przejażdżce mogliśmy zobaczyć zaplecze kuchenne i zapoznać się z ofertę Karczmy. Mieliśmy również możliwość degustacji kiełbasek z grilla – dokonując oczywiście oceny organoleptycznej Było wspaniale, teraz możemy zaczynać aktywne ferie.
Dnia 24 października 2016 r. kl. IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod opieką pań: Beaty Łęczyckiej i Małgorzaty Zięby udała się do pięciogwiazdkowego Hotelu Heron w Siennej. Dzięki uprzejmości właściciela i personelu zwiedziła część gastronomiczną i hotelową.
Uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z nauczycielami (Dorotą Kulig-Marcisz i Małgorzatą Ziębą) dnia 9 grudnia – w ramach wycieczki zawodowej zwiedzili Hotel Dr Irena Eris ****i Hotel Mercure**** w Krynicy-Zdrój.
Dzięki życzliwości pracowników oprowadzających nas po obiekcie, uczniowie zapoznali się z układem funkcjonalnym hoteli. Dowiedzieli się wiele o kategoryzacji obiektów hotelowych, Obejrzeli także pokoje o różnych standardach, zapoznając się z wyposażeniem jednostek mieszkalnych, SPA. Przyglądali się również pracy hotelu, restauracji hotelowej, która poleca dania kuchni polskiej oraz znane i lubiane dania z kuchni europejskiej.
Dnia 7 grudnia gościliśmy w naszych pracowniach gastronomicznych przy ul. Krakowskiej uczniów gimnazjum na warsztatach kulinarnych. Gimnazjaliści zapoznali się z nowoczesnym wyposażeniem pracowni: gastronomicznej oraz obsługi konsumenta, w których na co dzień uczą się zawodu nasi uczniowie. Uczniowie kl. 2 TŻiUG przygotowali trzy stanowiska tematyczne: ze sprzętem do obsługi konsumenta, barmańskim i cukierniczym.
Uczniowie klasy 2TŻG i 3TŻG uczestniczyli listopadzie i grudniu w warsztatach dekoracji świątecznych wypieków, deserów i pierników przeprowadzonych w firmie Dekor Pol. Młodzież dostała pierniczki, desery, kolorowe koronki i wiele innych akcesoriów do dekoracji. Każdy miał inny pomysł, dzięki czemu wszystkie słodkości były wyjątkowe. Uczniom bardzo podobały się warsztaty. Ponadto każdy zabrał swoje pierniki do domu, a desery zostały skonsumowane na miejscu.
W dniu 26 września klasa 1 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych integrowała się na wycieczce w Barcicach wraz z wychowawczynią - panią Dominiką Janczurą-Leszko i pedagogiem szkolnym - panią Joanną Tokarz. Ciekawe zajęcia, gry integracyjne pomagały uczniom lepiej wzajemnie się poznać. Pierwszoklasiści dowiedzieli się, jak ważne są postawa koleżeńska i wzajemna pomoc. Po zajęciach i poczęstunku z grilla były zabawy na świeżym powietrzu. W miłej atmosferze klasa miała okazję się zintegrować i dobrze zapoczątkować swoją przygodę w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu.
18 listopada rozpoczęły się próbne egzaminy zawodowe – kwalifikacja T.06. Do egzaminu przystąpili uczniowie klasy III Technikum Żywienia i Organizacji Usług gastronomicznych. Młodzież wykazała się dużymi umiejętnościami, wykonując zestawy potraw z mięsa, warzyw i kaszy. Trzecioklasiści podzielili się na dwie grupy: pierwszą stanowili zdający, a druga wcieliła się w rolę egzaminatorów. Posługując się kryteriami oceniania, dokonywali oceny swoich koleżanek i kolegów, podchodząc do tego bardzo surowo i sumiennie. Młodzież przekonała się, że obie role – czyli osób zdających i oceniających nie należą do łatwych. Wcześniej pod nadzorem nauczyciela uczniowie bardzo starannie odważyli surowce i przygotowali każdemu zdającemu stanowisko pracy.
W celu uatrakcyjnienia zajęć praktycznych w miesiącu grudniu, zostały wprowadzone innowacje polegające na twórczej pracy uczniów. Wzorowano się na kulinarnych programach telewizyjnych. Uczniowie w parach przygotowali ciekawe receptury gastronomiczne, na podstawie których wykonali potrawy oraz dokonali ich prezentacji.
W ocenie prac brano pod uwagę wykonanie potrawy zgodnie z recepturą, atrakcyjność (smak, wygląd), estetykę wykonania, dekoracja potrawy i dobranie zastawy stołowej.
Klasa III TŻG grupa 2 przygotowała potrawy pod hasłem „ Zdrowie na talerzu”, natomiast klasa II TŻG grupa 2 „ Smaki świata”.
Nad pracą uczniów czuwała pani mgr Beata Łęczycka.
Galeria zdjęć>>