Serdecznie dziękujemy młodzieży z klas: I, II i III Technikum żywienia i usług gastronomicznych za pomoc przy produkcji, dekoracji i pakowaniu ciasteczek na akcje rocznicowe (np. Stulecie Niepodległej) oraz charytatywne. Jesteście wspaniali.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych gastronomicznych .
22 listopada w ZSG nr 2 w Krakowie odbyła się XV edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych: „Stół pięknie nakryty – w drodze do Niepodległości”. Naszą szkołę reprezentowała uczennica: Emilia Majocha z kl. III TŻG (kat. kucharz) pod opieką nauczyciela przedmiotów zawodowych Doroty Kulig - Marcisz.
W październiku klasa 3 TŻG odbywała praktyki zawodowe. Zdobywali nowe doświadczenia, wiedzę i umiejętności. W listopadzie grupa pani Doroty Kulig - Marcisz na zajęciach w pracowni gastronomicznej pochwaliła się swymi umiejętnościami. Potrawy wyglądały i smakowały wyśmienicie.
Gratulujemy i życzmy dalszych sukcesów w zgłębianiu tajników sztuki kulinarnej!
Dnia 3 grudnia nauczyciele przedmiotów gastronomicznych zorganizowali kolejne warsztaty, których celem jest propagowanie kierunków, jakie w swojej ofercie posiada nasza szkoła. Klasa 2 TŻG pod kierunkiem pani Małgorzaty Zięby przeprowadziła pokaz z zakresu wykonywania ozdób cukierniczych, oraz dekoracji pierników świątecznych. Zaproszoną młodzież serdecznie powitała pani wicedyrektor Urszula Sadowska.
Dnia 8 stycznia grupa pani Beaty Łęczyckiej z klasy III TŻG przygotowała różne desery pod hasłem „Dla każdego coś słodkiego”. Uczniowie wykazali się pomysłowością i kreatywnością w przygotowaniu i sposobie podania wybranych przez siebie słodkości.
Promując zdrowe nawyki żywieniowe, tym razem klasa IIITŻUG w dniu 30.10.2018 pod nadzorem nauczyciela Doroty Kulig- Marcisz przygotowała smaczne, zdrowe i kolorowe potrawy.
W środę 13.06. klasa 2TŻG wraz z nauczycielami: Dorotą Kulig- Marcisz i Małgorzatą Ziębą odwiedziły pasiekę hobbystyczną państwa Borzęckich. Młodzież zapoznała się z produkcją miodów i różnego rodzaju preparatami pszczelimi np. pyłek kwiatowy, pierzga, propolis, kremy, maści.
Carving – to niezwykła dziedzina sztuki kulinarnej rodem z Chin. Wyodrębniła się z tzw. sztuki pałacowej, a pierwsze wzmianki o fantazyjnym i artystycznym wycinaniu owoców i warzyw datowane są na (VII – X w.) czyli okres panowania dynastii Tang.
Klasa 2 TŻG w czerwcu po powrocie z praktyk pochwaliła się nowymi umiejętnościami, a ochotnicy przygotowali dania popisowe. Kwitnące o tej porze krzewy zachęcały do stworzenia zdrowych syropów, zwłaszcza z kwiatów czarnego bzu, a potem wypiekali ciasta, tym razem w wersji mini: rurki z kremem, babeczki i inne ciasteczka. Na finał zajęć edukacyjnych uczniowie wykonali tort w kształcie lalki.
Podczas dwudniowej wycieczki (29 - 30 maja) nasza klasa - 3 TŻG - wraz z wychowawcą Małgorzatą Ziębą i opiekunem Beatą Łęczycką poznawała najpiękniejsze polskie góry. W Zakopanem dopisały pogoda, humory, zdrowie, więc nic nam więcej nie trzeba było.