W piątek, 25 maja, klasa I TŻG z nauczycielami Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą w ramach wycieczki zawodowej odwiedziły hobbystyczną pasiekę państwa W. i J. Borzęckich.
Tegoroczne Dni Zdrowia w naszej szkole trwały 2 dni. W pierwszym – 24 kwietnia – nasi uczniowie oraz gimnazjaliści, którzy przybyli na dzień otwarty, zapoznali się z treścią plakatów o zdrowym odżywianiu wykonanych przez klasę II TŻG.
W piątek, 6 kwietnia, kl. I TŻG uczestniczyła wraz z nauczycielami Dorotą Kulig - Marcisz i Małgorzatą Ziębą w wycieczce zawodowej do Rozlewni wód w Tyliczu, która stała się własnością spółki Coca‑Cola HBC Polska.
W pierwszy dzień wiosny kl. II TŻiUG pod opieką nauczycielek przedmiotów zawodowych ( Doroty Kulig - Marcisz i Małgorzaty Zięby) w ramach wycieczki zwiedziła Hotel Mercure**** w Krynicy - Zdroju. Uczniów zachwyciła nowoczesna aranżacja hotelu, restauracji, pokojów oraz części spa.
W dniach: 27.02. i 1.03. nauczycielki przedmiotów zawodowych: D. Kulig- Marcisz, M. Zięba i B. Łęczycka zorganizowały dla klasy II i III o profilu Technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych wycieczki prozawodowe do zakładów gastronomicznych. Celem było zapoznanie uczniów z układem funkcjonalnym tych zakładów, technologią produkcji potraw i napojów oraz ich nowoczesnym wyposażeniem. Odwiedziliśmy Hotel Ibis w Nowym Sączu Browar Trzy Korony, oraz Hotel Heron.
W czwartek – 18. 01. – nauczyciele przedmiotów gastronomicznych zorganizowali dla uczniów naszej szkoły kurs barmański, który przeprowadził profesjonalista, pan G. Górnik, w pracowni obsługi konsumenta przy ul. Krakowskiej. W kursie uczestniczyła klasa 3 TŻG oraz kilka osób z kl. 4 TŻG.
W dniu 19 grudnia klasa II TŻiUG 2017 roku samodzielnie zorganizowała swoją wigilię. Na pięknie przybranym stole znalazły się wigilijne potrawy i pyszne wypieki. Był to mile spędzony czas wśród wzajemnych życzeń, śpiewaniu kolęd i rozmów na temat świątecznych tradycji.
Pod takim hasłem 14 grudnia odbył się konkurs „Mini Top-Cheff” klasy III TŻiUG grupy 2. Zadaniem uczennic było przygotowanie świątecznego ciasta i podanie go w formie deseru. By utrudnić zadanie, w swojej recepturze musiały ująć trzy dowolne składniki z pięciu ( pomarańcza, czekolada, mak, przyprawa do pierników, kakao).
W dniu 7 grudnia w naszej szkole odbyła się "Lekcja na 12 gwiazdek", którą przeprowadzili pracownicy Stowarzyszenia Absolwent z Rzeszowa: pani Sylwia Mazur i pan Marek Podraza.
Koordynatorem była pani Dominika Janczura - Leszko.
W ramach zajęć zostały zrealizowane tematy: „Ja i Unia Europejska" oraz „Wspólny Rynek, czyli edukacja i praca w Unii".
W czwartek - 7 XII - młodzież klasy 3 TŻiUG wraz z nauczycielami – D. Kulig- Marcisz i M. Ziębą
uczestniczyła w wycieczce zawodowej, celem której było poznanie lokalnych zakładów produkujących żywność we własnym zakresie sprawdzonymi tradycyjnymi metodami. Uczniowie poznawali tajniki zastosowania, znaczenia i mocy różnych gatunków drożdży.