W naszej szkole uczniowie nie tylko lubią się uczyć, ale także zachęcają innych do nauki. W środę - 29 listopada - odbyły się warsztaty kulinarne pt. ,,Piernikowe szaleństwo" prowadzone przez nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych Dorotę Kulig-Marcisz. W zajęciach praktycznych uczestniczyli uczniowie klasy III Gimnazjum im. J. Słowackiego ze Starego Sącza.
W piątek 17 listopada kl. 1TŻG wraz z nauczycielami: Dorotą Kulig- Marcisz i Małgorzatą Ziębą miała możliwość zapoznać się z układem funkcjonalnym i wyposażeniem hotelu Ibis w Nowym Sączu, między innymi z asortymentem potraw i napojów, wyposażeniem pokojów oraz standardami obowiązującymi w obiekcie.
Wrześniowy piątek (29.09. ) sprzyjał wyjazdom ze szkoły. Młodzież klasy III TŻiUG (wraz z wychowawcą Małgorzatą Ziębą i nauczycielem przedmiotów gastronomicznych Beatą Łęczycką) wybrała się na wycieczkę, w czasie której zapoznała się z tajnikami produkcji piwa w browarze żywieckim.
Poniedziałek może być szczęśliwym dniem – przekonali się o tym uczniowie klasy IV TŻG wraz z nauczycielami (Dorotą Kulig-Marcisz i Małgorzatą Ziębą), którzy 25 września – w ramach wycieczki zawodowej zwiedzili Hotel Prezydent ****i Hotel Czarny Potok**** w Krynicy-Zdrój.
Dnia 16 listopada 2017 roku w Zespole Szkół w Muszynie odbył się II Powiatowy Konkurs Kulinarny pod nazwą „ Dzikie Smaki Sądecczyzny”. Organizatorem konkursu było Starostwo Powiatowe w Nowym Sączu i Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Nowym Sączu.
Pod takim hasłem 24 października w pracowni żywienia odbyły się zajęcia praktyczne kl. II TŻiUG - pod okiem nauczycieli Doroty Kulig-Marcisz i Małgorzaty Zięby. Inspiracją była dynia i jej walory smakowe oraz odżywcze.
W październikową środę (11.10.) kl. II TŻiUG pod opieką nauczycielek przedmiotów zawodowych ( Doroty Kulig- Marcisz i Małgorzaty Zięby) w ramach wycieczki zawodowej zwiedziła Hotel Czarny Potok ****, Piekarnię ,,Sekuła" w Krynicy- Zdroju oraz Ogrody biblijne w Muszynie.
Uczniów zachwyciła nowoczesna aranżacja hotelu oraz wyposażenie kuchni, restauracji, magazynów, baru, pokojów oraz części spa.
W dniu 26 maja - uczniowie klasy III TŻiUG wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych p. Dorotą Kulig-Marcisz oraz Beatą Łęczycką - uczestniczyliśmy w wycieczce zawodowej do Piekarni Nika i Hotelu Beskid w Nowym Sączu.
Podczas pobytu w piekarni obserwowaliśmy wszystkie etapy produkcji pieczywa i ciasta oraz zapoznaliśmy się z nowoczesnymi urządzeniami i piecami ułatwiającymi pracę w zakładzie piekarniczym. Na zakończenie próbowaliśmy pysznych wypieków ciastkarskich.
W Hotelu Beskid mogliśmy zapoznać się z pracą recepcji, działu gastronomicznego oraz częścią hotelową.
Wycieczkę możemy zaliczyć do bardzo udanych i pouczających. Galeria zdjęć >>>
W piątek (6 października) uczniowie klasy I TŻiUG w ramach wycieczki zawodowej zwiedzili Hotel Prezydent **** i Piekarnię ,,Sekuła" w Krynicy- Zdroju. Zapoznali się z nowoczesną aranżacją hotelu, wyposażeniem kuchni, restauracji, klubu nocnego, apartamentu prezydenckiego oraz pomieszczeniami spa.
Dnia 7 marca odbyła się lekcja otwarta: ,,Fantazyjne dekoracje potraw” prowadzona przez nauczyciela przedmiotów zawodowych gastronomicznych Dorotę Kulig-Marcisz połączona z warsztatami dla uczniów gimnazjum z Gołkowic. W zajęciach praktycznych uczestniczyła dyrekcja naszej szkoły: Grzegorz Skalski i Angelika Duda. Pod ich bacznym okiem gimnazjaliści wykonywali wspaniałe dekoracje, garnirując muffinki i desery zestalane na zimno oraz wycinając kwiatki z marchwi i rzodkiewek. Dyrekcja również ujawniła swoje talenty kulinarne - ozdobione słodkości wywołały podziw i uznanie.