Dn 8.12.2015 w ZSP w Nawojowej odbył się I Powiatowy Przegląd Szkół Gastronomicznych . Przegląd odbywał się w kategorii kucharz w której naszą szkołę reprezentował uczeń kl IITŹG- Daniel Podgórni, przygotowujący potrawę świąteczną- pstrąg łososiowy na śnieżnej pierzynce z serka. Ucznia przygotowała p mgr Beata Łęczycka.W kategorii stołow udział brała uczennica klasy I TZG -Karina Tokarczyk, którą przygotowała mgr Małgorzata Zięba. Stół nosił nazwę kryształowo- lodowa kraina.Celem tego przeglądu było doskonalenie u uczniów umiejętności oraz rozbudzanie inicjatywy , pomysłowości,poprzez prezentacje potraw i stołów świątecznych, z wykorzystaniem różnych produktów tradycyjnych. Dyrektorzy szkół , opiekunowie oraz uczestnicy przeglądu uhonorowani zostali dyplomami oraz świątecznym upominkiem wykonanym przez uczniów ZSP w Nawojowej.
Galeria zdjęć>>
1 grudnia kl.3TŻG i 3TIŻG pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych p.Wioletty Kosakowskiej była na wycieczce zawodowej w piekarni EPI w Szczawnicy. Właściciel piekarni pan Edward Stawiarski osobiście oprowadził nas po piekarni oraz pokazał jak przebiega proces technologiczny produkcji chleba metodą tradycyjną w piecu opalanym drewnem. Każdy z uczniów dzięki życzliwości właściciela mógł sobie upiec pizze. Młodzież brała również udział w warsztatach piekarskich wykonując ciasteczka i słodkie ozdoby świąteczne.
Galeria zdjęć>>>
Dnia 19.11.2015 roku klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych grupa II pod opieką p. Beaty Łęczyckiej udała się na wycieczkę zawodową do pięciogwiazdkowego Hotelu Heron w Siennej.
13 listopada uczniowie kl.IV TŻG wraz z nauczycielem Wiolettą Kosakowską w ramach wycieczki zawodowej odwiedzili Hotel Prezydent **** w Krynicy –Zdrój. Uczniowie zapoznali się z układem funkcjonalnym hotelu, obejrzeli pokoje i apartamenty. Zapoznali się z ofertą spa, przyglądali się jak przebiega proces produkcyjny w części gastronomicznej hotelu.
9 listopada odbyły się eliminacje szkolne XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Udział wzięli uczniowie klas o profilu żywieniowym:
W piątek 30 października 2015 roku klasa IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych mgr Wiolety Kosakowskiej oraz wychowawczyni mgr Dominiki Janczury - Leszko, była na wycieczce zawodoznawczej w 5 - gwiazdkowym Hotelu Heron w Siennej.
Dnia 22 X 2015 roku w Zespole Szkół nr 1 w Nowym Sączu odbył się IX Sądecki Konkurs Szkół Gastronomicznych. Tematem konkursu były „Prozdrowotne potrawy i napoje na europejskim stole”. W konkursie w kategorii kucharz, wśród wielu szkół brała też udział uczennica naszej szkoły Angelina Słowik z klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Pod opieką pani Beaty Łęczyckiej uczennica przygotowała potrawę „Fantazje drobiowo-brokułowe na mchu z kiełków”.
We wtorek 29 września 2015 roku klasa IV TŻG była na klasowej wycieczce. Uczniowie zobaczyli ruiny zamku w Rytrze, a następnie udali się na Cyrlę (844 m n.p.m.) Kierownikiem wycieczki była wychowawczyni - pani Dominika Janczura - Leszko a opiekunem pani Urszula Dębska. Uczniowie klasy maturalnej wspominali czas spędzony w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Starym Sączu, gdzie przeżyli różne przygody, nawiązali przyjaźnie. Rozmawiali też o swoich planach na przyszłość. Pomimo porannej mgły było bardzo wesoło i sympatycznie. Galeria zdjęć>>>
Dnia 11 września 2015 klasa IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunami panią Beatą Łęczycką i panią Dorotą Kulig Marcisz, w ramach projektu Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce uczestniczyła w warsztatach „Kuchnia molekularna” prowadzonych przez pana Piotra Papierza w Perle Południa w Rytrze.
W ramach podsumowania tematów o rybach klasa 2 TŻG na zajęciach praktycznych przygotowała autorskie potrawy:
-Dorsz saute na warzywach
-Pstrąg smażony z surówką i pieczonymi ziemniakami
-Kulebiak pieczony w foremce
-Ryba panierowana z sosem cytrynowym i koperkowym
-Ryba w chrupiącej panierce ziemniaczanej z czerwoną cebulą i frytkami
Galeria zdjęć>>>